Tantárgy-pedagógiai Kutatási Program

Szakmódszertani pályázat – 2014

A Magyar Tudományos Akadémia 2014-ben először hirdetett nyílt jellegű pályázatot a szakmódszertan tudományos megalapozását és megújítását segítő, alapvetően új vagy a hazai módszertani hagyományokra építő, interdiszciplináris kutatások és azok gyakorlati alkalmazásának támogatására.

E pályázat kiírásával azoknak a műhelyeknek kívánt támogatást nyújtani, amelyek a pályázat eplnyerése esetén vállalják a személyi és tárgyi feltételek feltárását, a szükséges feladatok felmérését és ezek alapján a szakmai fejlesztés koncepciójának kidolgozását, segédletek (e-tananyag, vizualizált tanegységek, tankönyvek, IKT-eszközök, -rendszerek) megírását, valamint az újonnan kidolgozott, illetve továbbfejlesztett szakmódszertani program kísérleti helyeken történő bevezetését és a gyakorlati megvalósítás hatékonyságának és eredményességének vizsgálatát.

Pályázatot nyújthatnak be azok a munkacsoportok, amelyeknek vezetője felsőoktatási intézményben vagy az MTA irányítása alatt álló kutatóközpontok/önálló jogi személy kutatóintézetek által foglalkoztatott főállású oktató, illetve kutató és a kutatási pályázatban bemutatott szakterületen jelentős szakmai eredményeket ért el. A pályázatot benyújtó kutatócsoport vezetőjével szemben elvárás a legalább 5 éve megszerzett PhD-fokozat, illetve művészeti tárgyak esetében a DLA-fokozat. Alapvető elvárás továbbá, hogy a munkacsoportok a közoktatásban oktató, gyakorló pedagógust vonjanak be a munkába.
A pályázati támogatás odaítéléséről a szakmai bírálatok alapján az MTA elnöke által felkért kuratórium dönt.

A díjazottak névsora és a nyertes pályaművek címe az Akadémia honlapján kerül közzétételre.

A 2014. évi pályázat nyerteseit ide kattintva találja!

A 2016-ra vonatkozó pályázat kiírásának várható időpontja 2016 március.