„Most szólnunk kellett” – interjú Lovász Lászlóval a Heti Válaszban

Nem kommentálta az amerikai állampolgársága miatt ellene indított támadást az MTA újraválasztott elnöke. Lovász László szerint a gender studies tudomány, az Akadémia továbbra sem politizál, de volt rá példa, hogy a kormány hallgatott rá. A Heti Válasznak adott interjú május 18-án jelent meg nyomtatásban, és június 7-én került fel a valasz.hu-ra.

2017. június 8.
– Foglalkozik nőügyekkel?


– Ha arra vonatkozik a kérdés, hogy az MTA közgyűlése tavaly bizottságot állított fel a kutatónők helyzetének áttekintésére, idén pedig nagy többséggel elfogadtuk ennek javaslatait, akkor igen.

– Azonos teljesítmény esetén a nőket fogják előnyben részesíteni pályázatokon és a kutatói állások betöltésekor, jutalmazzák a női tagokat jelölő akadémiai osztályokat. Miért?

– Egy éve sajnálatos módon egyetlen hölgyet sem jelöltek az osztályok az Akadémia új, levelező tagjai közé, ami teljesen jogosan heves reakciókat váltott ki. Ezért éreztük úgy, hogy lépnünk kell. Az ön által említett lépéseknél talán még fontosabb, hogy ne csak az akadémiai tagság közelébe jutó kollégákkal foglalkozzunk, hanem a fiatal kutatónők útjából is megpróbáljuk elhárítani az akadályokat.

– A legnagyobb „akadály” alighanem a gyermekvállalás. Jön a családbarát Akadémia?

– Azt próbáljuk elérni, hogy a kutatónők azokban az éveikben se essenek ki a szakterületük információáramlásából, amelyekben a gyermeknevelés játssza a főszerepet. Szeretnénk például megteremteni a lehetőségét, hogy akkor is részt vehessenek konferenciákon, ha épp nincs friss tudományos eredményük. De meghallgathatják az előadásokat, találkozhatnak vezető külföldi kutatókkal és potenciális munkatársakkal.

Tovább a valasz.hu-n olvasható interjúra.