Baktériumoktól eltanulható DNS-javító módszerek

A DNS-javítás eddig ismeretlen útjaira utaló eredményeket értek el az ELTE kutatói két további egyetem és az MTA tudósaival közösen. A felismerés a rákgyógyításhoz és az öregedés folyamatának lassításához is közelebb viheti a tudósokat. Az erről készült publikáció a Frontiers of Microbiology című neves szaklapban is megjelent.

Nanoszerkezeteket vizsgáló kutatási program indult a Szegedi Tudományegyetemen

Nanoszerkezeteket vizsgáló négyéves, 791 millió forintos költségvetésű kutatási program indult uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). Az MTA Lendület programjának egyik nyertese, Janáky Csaba részvételével kezdődő projekttől többek között a megújuló energiákat kiaknázó technológiák fejlesztését várják.

Politikai kérdésben nem alakítunk ki testületi véleményt Politikai kérdésben nem alakítunk ki testületi véleményt

Politikai kérdésben nem alakítunk ki testületi véleményt

„Én se a bal-, se a jobboldalt nem képviselem, én a tudomány, az oktatás, a kultúra ügyeinek képviseletére vállalkoztam. Véleményem szerint az MTA-nak ilyen kérdésekkel kell foglalkozni, s nem politikával” – mondta Lovász László, az MTA elnöke a Magyar Időknek adott interjúban, amelyben először a 12 akadémikus és 16 MTA doktora nyílt leveléről kérdezték.

Interjú Lovász Lászlóval az Indexen Interjú Lovász Lászlóval az Indexen

Interjú Lovász Lászlóval az Indexen

Az utóbbi napokban már három, összesen négy külföldi tudós adta vissza az akadémiai tagságát az Orbán- kormány elleni tiltakozásul. Lovász László szerint az Akadémiának nem feladata a politizálás, de ez mindenkinek egyéni joga, és nem származik belőle hátránya. Az MTA elnökével az index.hu készített interjút.

Ezt még biztosan nem tudta a méhekről és a beporzásról - Báldi András az InfoRádióban

Az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársai a világon egyedülálló módon vizsgálták a klímaváltozás hatásait a méhek beporzási szokásaira. "Az eredmények persze akkor lesznek igazán hasznosak, ha egyáltalán fennmarad a méhpopuláció" – egyebek mellett erről is beszélt Báldi András, az akadémiai kutatóközpont főigazgatója az InfoRádió Szigma magazinjában.

Ahol agyból van meg a kritikus tömeg

Izotópszárny is található a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban - tudta meg Korom István. Olvasónknak megszerveztünk egy látogatást a tudomány Temesvári körúti palotájába, hogy kiderítsük, mit is vizsgálnak az üvegházakban.

  • 91 találat
  • További