Hiánypótló összefoglaló füves élőhelyekről

Száz ország szakemberei – köztük az MTA-DE Biodiverzitás Kutatócsoportjának tagjai – dolgoztak együtt az eurázsiai és észak-afrikai sztyeppék biodiverzitását ismertető egyedülálló tanulmányköteten.

Kijöttek a PISA-eredmények: rosszabbak, mint valaha

Kijöttek a legfrissebb PISA-teszt eredményei, a nagy nemzetközi kompetenciamérésé, amit az egész világon árgus szemekkel szoktak figyelni az oktatási szakértők és oktatáspolitikusok. A mutatóink rosszabbak, mint valaha: az eredmények szerint a magyar tanulók annál is gyengébbek, mint amilyenek az utolsó mérésnél, 2012-ben voltak. A természettudományos és a szövegértési kompetenciák soha nem zuhantak még akkorát, mint most.

Felfedező kutatások esetén nem lehet jósolni – interjú Freund Tamással Felfedező kutatások esetén nem lehet jósolni – interjú Freund Tamással

Felfedező kutatások esetén nem lehet jósolni – interjú Freund Tamással

Az idegtudomány nyitott kérdéseiről, az agykutatáshoz szükséges képességekről és módszerekről, a tudományos eredmények publikálásának problémáiról, a Nemzeti Agykutatási Programról, valamint az agy betegségei által okozott szociális terhekről beszélt Freund Tamás neurobiológus, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Új antibiotikum-terápia fejlesztésén dolgoznak szegedi kutatók

Új módszert fejlesztenek ki az egyre komolyabb veszélyt jelentő antibiotikum-rezisztencia ellen a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az akadémia Szegedi Biológiai Központjának (MTA SZBK) szakemberei egy közelmúltban indult kutatási programban, amely több mint 815 millió forintos uniós és hazai támogatásból valósul meg.

Simonyi Károly részecskegyorsítója – tudományos ülés az Akadémián

„Tudását, műveltségét két kézzel osztogató ember volt” – írta a tizenöt évvel ezelőtt elhunyt Simonyi Károlyról, a száz évvel ezelőtt született, korszakos jelentőségű fizikus-villamosmérnökről néhány évvel ezelőtt Staar Gyula, a Természet Világa főszerkesztője. A tudós életműve és öröksége valóban szinte felbecsülhetetlen mélységű – derült ki a Magyar Tudományos Akadémia Fizikai és Műszaki Tudományok Osztályai által rendezett tudományos ülésen.

Lovász László: gondot jelent a magyar tehetségek külföldre vándorlása

A tehetségek külföldre vándorlása a legtöbb országban komoly probléma: nagy számokról van szó, hiszen a jelenség nemcsak a tudományos kutatókat érinti, hanem például az orvosokat vagy az informatikusokat is - jelentette ki a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke csütörtökön Egerben, az Eszterházy Károly Egyetemen zajló 4. országos tudományos diákköri fórumon.

  • 108 találat
  • További