Dél-amerikai diplomaták látogatása az MTA SZTAKI-ban

A 3D internet alapú kontroll- és kommunikációs laboratórium munkájával, a légi és szárazföldi közlekedés irányítástechnikai vívmányaival, valamint a Smart Factory – A jövő gyára koncepciójával is megismerkedhettek azok a 11 latin-amerikai országot képviselő diplomaták, akik az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetében jártak.

Lendületes kutatók a Ma estében

Újabb fiatal kutatók kapnak támogatást a Magyar Tudományos Akadémia Lendület programjának keretében. Idén 11 új kutatócsoport alakulhat. A nyertesek közül ketten, Szöllősi Gergely János fizikus, valamint Ablonczy Balázs történész beszéltek a stúdióban terveikről, kutatási programjukról.

30 évvel Csernobil után - Biztonságban vagyunk?

1986. április 26-án éjjel 1 óra 24 perckor, kereken 30 éve következett be a világtörténelem eddigi egyik legnagyobb nukleáris balesete Csernobilban. Emléke azóta kísért, okoz mindmáig sokaknak riadalmat. De tulajdonképpen mit mutatnak a mai statisztikák? Valójában hány ember halálát és egészségromlását okozta a baleset? Hatott-e a sugárzás a magyarokra, vagy felénk tényleg nem fújt az északnyugati szél? A hvg.hu Sáfrány Gézával, az MTA doktorával, az OKK - Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Igazgatóság igazgatójával beszélgetett.

A tudomány publikációs válsága (és egy lehetséges kiút) A tudomány publikációs válsága (és egy lehetséges kiút)

A tudomány publikációs válsága (és egy lehetséges kiút)

Húsz-harminc évvel ezelőtt még viszonylag egyértelmű volt, miképpen történik a tudományos ismeretek terjesztése: a kutató, vagy kutatói pályára aspiráló fiatal egy érdekes megfigyelését röviden leírta, elküldte a megfelelő újságnak, ahol a szerkesztő saját hatáskörében döntött arról, hogy megjelenteti-e vagy sem, majd – ha publikálásra méltónak találtatott – a szerkesztőség betördelte az irományt, a nyomda kinyomtatta, a posta kivitte az előfizetőkhöz, akik elolvasták. Az elmúlt évtizedekben azonban valami elromlott, és ahogy napjaink egyik legendás genetikusa, Alfonso Martinez-Arias fogalmaz, a tudományos újságkiadás a kutatók publikálását elősegítő médiumból fogyasztói termékké változott, ami nem kiszolgálja a kutatókat, hanem ki- és felhasználja őket az üzleti modelljéhez.

Kutatók futnak a gyermekhospice-ért

Komáromból indul és – 100 kilométer megtétele után – Törökbálinton ér célba az a futómaraton, amelyet az MTA Molekuláris Onkohematológia Kutatócsoportja szervez jótékonysági célból.

Lovász László interjúja a Hír TV-ben

A politikai csatározások közepette gyakran elsikkad a lényeg, az, hogy miként tehetnénk jobbá, hatékonyabbá a magyar oktatást. Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt a Hír TV vendége.

Az MTA elnökének interjúja a Magyar Időkben

Olyan ösztöndíjakra van szükség, amelyek a hazai és nemzetközi tanulmányi versenyeken sikeresen szereplő középiskolások itthoni továbbtanulását segítik – mondja Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, aki szerint a tudóstestület nem tervezi Hóman Bálint történész rehabilitációját.

  • 32 találat
  • További