Nem rehabilitálja a bíróság Hóman Bálintot

Elutasította a Fővárosi Törvényszék Hóman Bálint történész, a Horthy-korszak németbarát minisztere akadémiai rehabilitálásért benyújtott keresetet. Eljárási okra hivatkoztak, mert a felperes nem volt jogosult a per megindítására. Szóbeli indoklásában a bíró kitért arra is, hogy nem jogi, hanem történelmi szakkérdés, hogy Hóman Bálint „nyilas volt-e”.

A Német Régészeti Intézet új kutatóhelye az MTA BTK Régészeti Intézetben

Megnyílt a Deutsches Archäologisches Institut Römisch-Germanische Kommission (DAI RGK) budapesti kutatóhelye a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának Régészeti Intézetében. Az új budapesti kutatóhely a német–magyar együttműködésben folyó dunántúli archeogenetikai, valamint az angol közreműködéssel megvalósuló abszolút kronológiai és az RGK munkatársaival már évek óta megkezdett geomágneses kutatásokat fogja majd össze.

Itt egy nagy érték van, amit meg kell őrizni Itt egy nagy érték van, amit meg kell őrizni

Itt egy nagy érték van, amit meg kell őrizni

Lovász László szerint el kell tudni jutni oda, hogy jelentős kérdésekről tudományos alapon tudjunk beszélni. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke az oktatásról szólva fontosnak nevezte a színvonal szinten tartását, illetve javítását, illetve a pedagógusok megbecsülésének erősítését.

„Meggyőződésem, hogy nincs kétféle történetírás” – interjú Fodor Pállal

Történész, turkológus, a török hódoltság korának nemzetközileg elismert kutatója, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a tudományos közélet aktív szereplője. Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatójaként, valamint a Történettudományi Intézet igazgatójaként 2016. január 1-én második ciklusát kezdő Fodor Pál pályájáról, első igazgatói ciklusáról, további terveiről és a Szigetvár-Turbék kutatási projektről az ujkor.hu-nak beszélt.

Beszédből kiderül az Alzheimer-kór

Az emberi beszéd vizsgálatával 80 százalékos pontossággal is kiszűrhető az Alzheimer-kór. A betegség korai diagnosztizálása létfontosságú a beteg életminősége szempontjából, az MTA és a Szegedi Tudományegyetem módszere pedig komoly segítséget adhat az orvosoknak.

  • 59 találat
  • További