Inkább Harry Pottert olvassanak alsóban, mint Jókait - az index.hu interjúja Csépe Valériával Inkább Harry Pottert olvassanak alsóban, mint Jókait - az index.hu interjúja Csépe Valériával

Inkább Harry Pottert olvassanak alsóban, mint Jókait - az index.hu interjúja Csépe Valériával

Az iskolákban könnyebben olvasható szövegekre, az életkorhoz jobban passzoló tananyagra, a gyerekek „kütyüaffinitására” építő, mobilos vagy számítógépes játékokra, témanapokra, csoportmunkára van szükség – mondta az Indexnek Csépe Valéria, az új Nemzeti alaptanterv kidolgozásával megbízott miniszteri biztos. A pszichológusprofesszor szerint ha nem lesz kilencosztályos iskola, akkor is több időt kell szánni az olvasás és szövegértés elmélyítésére. A mindennapos testnevelést megtartaná, de értelmes tartalommal töltené meg, a tanárok szabadságát a kerettantervek helyett tantervi ajánlásokkal lehetne növelni. Csépe Valéria nem politikai szervezetekkel, hanem szakemberekkel akar egyeztetni a munkáról, mert szerinte vitázni csak tények és adatok alapján lehet.

Hogyan lehet érdekessé tenni a tanulást a hátrányos helyzetű gyerekeknek?

A tanárok ne azon méltatlankodjanak, hogy miért koszos a gyerek ruhája, és miért nincs megírva a házija, inkább vegyék a fáradságot, menjenek be a hátrányos helyzetű gyerekek házaiba, és nézzenek körül, hogyan is élnek. Ezeket a gyerekeket tanulásra motiválni az egyik legnehezebb feladat, a buktatás és a jegyek semmit nem jelentenek nekik. Egészen mélyre kell ásnunk, hogy megértsük, mi mozgatja őket, miért viselkedik másképp az iskolában a közmunkás és az uzsorás gyereke. Az abcug.hu az MTA-DE Idegen Nyelvi Oktatás Kutatócsoport által szervezett egész napos debreceni konferencián járt.

Világunk nagy titkait fejthetik meg a debreceni kutatók – videóval

Miből áll az emberi test? Miből áll a Föld? Ezekre a kérdésekre keresik a választ egy nemzetközi együttműködés keretein belül debreceni kutatók. A legújabb kísérletek alapján úgy tűnik: egy lépéssel közelebb kerültek a válaszokhoz és az univerzum megismeréséhez is az Atomki munkatársai.

Az MTA CSFK kutatója az UNESCO fiatal női tehetségei között

Kóspál Ágnes csillagász, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa személyében idén is átveheti egy magyar pályázó az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) és a L'Oréal nők számára létrehozott nemzetközi tudományos díja fiatal tehetségeknek szóló elismerését.

Kutatónők elismerése a Magyar Tudományos Akadémián Kutatónők elismerése a Magyar Tudományos Akadémián

Kutatónők elismerése a Magyar Tudományos Akadémián

Az agrártudományok, az információs technológia és a műszaki tudományok területén értek el kiemelkedő teljesítményt azok a kutatónők, akik a nemzetközi nőnapon átvehették a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat a Magyar Tudományos Akadémián.

Ötven éve halt meg Kodály Zoltán, az MTA volt elnöke

50 éve, 1967. március 6-án halt meg Kodály Zoltán. Igazi elismertsége, tisztelete, szeretete, sőt kultusza 1945 után érkezett el. Vajon viszonozta ezt a nagyfokú elismertséget? Milyen volt a kapcsolata a hatalommal? Megvalósult-e nagyszabású zenei nevelési programja?

Gyerekesélyek a végeken – tanulmányok az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjától Gyerekesélyek a végeken – tanulmányok az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjától

Gyerekesélyek a végeken – tanulmányok az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjától

Az ország legszegényebb térségeiben élő cigány gyerekek alig harmada él elfogadható lakásban, a többségnek nincs íróasztala, de sokan vannak, akiknek még saját ágy sem jut. A szegénység és a szülők munkanélkülisége mellett a rossz lakáskörülmények is tovább rontják ezeknek a gyerekeknek az esélyeit. A zsúfoltság és a penészes falak ráadásul meg is betegítik őket. Egyebek mellett ez derült ki abból a kutatásból, amelynek keretében Magyarország leghátrányosabb helyzetű térségeiben nézték meg a Magyar Tudományos Akadémia kutatói, hogy milyen körülmények között élnek a szegény cigány gyerekek. Az átfogó tanulmány nemrég jelent meg „Gyerekesély a végeken” címmel.

Brexit és kutatók: van, aki már csomagol

Mivel az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból, a munkaerő szabad áramlásáról szóló uniós jogszabályok sem vonatkoznak majd a szigetországra; csak a britek jóindulatán múlik, hogy az országban élő uniós állampolgárok maradhatnak-e. Sok honfitársunk, közöttük rengeteg angol egyetemen munkát vállaló kutató egzisztenciája múlik azon, hogy végül milyen döntések születnek. Egyelőre senki nem tudja, hogy mi lesz velük. Van, aki bizakodik, van, aki már csomagol.

  • 134 találat
  • További