Nők a kutatói pályán - problémák és megoldási javaslatok

Az egyetemeken többen vannak, még a doktori programban sincs nagy baj, utána viszont mintha elvágnák a nők tudományos pályáját. A Magyar Tudományos Akadémián rádöbbentek, hogy a 354 akadémikusból csak 24 nő, és hogy valamit tenni kéne, ezért összehívtak egy bizottságot, ami kidolgozott néhány javaslatot. Ha minden jól megy, két év múlva már nagyobb eséllyel lehet egy nőből akadémikus, de a gyereknevelés terheit és a szexista megjegyzéseket ez sem fogja megoldani.

Science: Ostrom alatt a tudományos képzés Magyarországon

„Academia under fire in Hungary” (Ostrom alatt a tudományos képzés Magyarországon) címmel vezércikkben foglalkozik az egyik legrangosabb tudományos folyóirat, a Science a lex CEU-val, a Soros György elleni hadjárattal, az orosz politikai befolyással és úgy általában a Magyarországon jelenleg tapasztalható politikai, jogi, tudományos helyzettel. A cikket Barabási Albert-László magyar fizikus, hálózatkutató, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja jegyzi.

Hogyan segíti a számítógépes modellezés a daganatok kezelését?: a Szigma – holnap világa május 9-i adása Hogyan segíti a számítógépes modellezés a daganatok kezelését?: a Szigma – holnap világa május 9-i adása

Hogyan segíti a számítógépes modellezés a daganatok kezelését?: a Szigma – holnap világa május 9-i adása

Mekkora a valószínűsége, hogy kialakul szervezetünkben a rákos megbetegedés? Melyik az az optimálisan felépülő szöveti szerkezet, amelyben a sejteknek a lehető legkevesebb osztódásra van szükségük, és így a lehető legkisebb a mutációk és a rák kialakulásának kockázata? Hogyan segíti a számítógépes modellezés a daganatok kezelését? Ezekre a kérdésekre is választ kaphattak a tudományos magazin legújabb adásának hallgatói.

Mikor a Lendület tovább visz – Makara Judit elnyerte a Howard Hughes Medical Institute kutatói ösztöndíját Mikor a Lendület tovább visz – Makara Judit elnyerte a Howard Hughes Medical Institute kutatói ösztöndíját

Mikor a Lendület tovább visz – Makara Judit elnyerte a Howard Hughes Medical Institute kutatói ösztöndíját

Makara Judit, aki 2011-ben a Lendület program egyik nyerteseként alakította meg az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetben az Idegi Jelátvitel Csoportot, majd még ugyanabban az évben megkapta a Wellcome Trust senior kutatók számára kiírt támogatását (International Senior Research Fellowship of the Wellcome Trust) is, most az amerikai Howard Hughes Medical Institute, a Bill & Melinda Gates Alapítvány, a Wellcome Trust és a Calouste Gulbenkian Alapítvány közös pályázatán került a több mint 1400 jelentkező közül kiválasztott 41 nyertes közé.

Megjelentek a H2020 kutatói bérek elszámolásának részletszabályai Megjelentek a H2020 kutatói bérek elszámolásának részletszabályai

Megjelentek a H2020 kutatói bérek elszámolásának részletszabályai

Új szabályozás született a Horizont 2020 (H2020) keretprogramból finanszírozott projektek esetében a versenyképes kutatói bérek elszámolhatóságának biztosítása érdekében. E szabályozás megnyitja az utat a projektalapú fizetés-kiegészítési lehetőségek szélesebb körű alkalmazhatósága előtt, ezáltal kedvezőbb helyzetet teremt a H2020-projekteken dolgozó hazai kutatók számára. A témáról május 11-én tájékoztató és konzultációs eseményen számol be az NKFI Hivatal.

A módszer, ami jobb a kemoterápiánál

Amerikai kutatások azt vizsgálják, hogy biológiailag lebomló nanorészecskék segítségével hogyan lehet átprogramozni az immunsejteket – más néven a T-limfocitákat –, hogy azok felismerjék és elpusztítsák a rákos sejteket. A nanotechnológiás immunterápia egyszer forradalmasíthatja a jelenleg használatos rákkezelési módokat is, ehhez azonban még nagyon sok kísérletre van szükség – mondta az InfoRádiónak Vértessy Beáta biokémikus, az MTA Enzimológiai Intézetének kutatója, a BME egyetemi tanára.

Megtalálták a trianoni óriástérképet, már az interneten is böngészhető Megtalálták a trianoni óriástérképet, már az interneten is böngészhető

Megtalálták a trianoni óriástérképet, már az interneten is böngészhető

A magyar térképtörténet talán leghíresebb darabja az a hatalmas etnikai térkép, ami a trianoni békeszerződésen lett volna a magyar delegáció csodafegyvere. A magyar térképek önhibájukon kívül csődöt mondtak, a győztesek szempontjai erősebbek voltak a valós nemzetiségi viszonyoknál. A Bátky Zsigond és Kogutowicz Károly által tervezett térkép eredeti példánya csak a közelmúltban, majdnem száz év után került elő. A térkép, amelyről az index.hu-n olvasható összeállítás, digitalizálva, georeferálva most már interneten is böngészhető.

  • 150 találat
  • További