Magyarországon egyedülálló örökségtudományi laboratóriumot épít ki az MTA Atomki

Magyarországon egyedülálló eszközparkkal felszerelt örökségtudományi laboratóriumot épít ki a Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézete (MTA Atomki). Szikszai Zita tudományos főmunkatárs elmondta: a debreceni kutatóintézetet új képalkotó, valamint a tárgyi leletek kormeghatározását segítő műszerekkel szerelik fel mintegy 400 millió forintos uniós pályázati forrásból.

Hogyan lesz egy hallgatóból kutató?

Környezettudományi szakon végzett a Szegedi Tudományegyetemen, de a fizika alapszakon is diplomázott, majd sikerrel megvédte a PhD-dolgozatát Utry Noémi. Az MTA-SZTE Fotoakusztikus Kutatócsoportjában dolgozó posztdoktort és mentorát, a csapatot vezető Szabó Gábor akadémikust az Új Nemzeti Kiválóság Programról és arról is kérdeztük, miként lesz egy hallgatóból kutató.

Aki Nobel-díjas magyarokat nevelt

Világhírű tudósokat mentorált, mégis alig ismerik manapság Rátz László nevét. A Fasori Evangélikus Gimnáziumban a tanítványai közé tartozott Neumann János, a később Nobel-díjjal elismert Wigner Jenő és Harsányi János is. Egész életét a tanítás töltötte ki, diákok nemzedékeire gyakorolt hihetetlen hatást átfogó tudásával és személyisége erejével. Nyáry Krisztián a BBC History januári számában megjelent cikkének rövidített változata

Kisbolygóbányászat, laptopról irányítható új MTA-kutatóház, Lendület-csoport a vesékért – a Minden Tudás magazin január 27-ei adása Kisbolygóbányászat, laptopról irányítható új MTA-kutatóház, Lendület-csoport a vesékért – a Minden Tudás magazin január 27-ei adása

Kisbolygóbányászat, laptopról irányítható új MTA-kutatóház, Lendület-csoport a vesékért – a Minden Tudás magazin január 27-ei adása

Miért olyan különleges a Psyche kisbolygó, és mit tudnak róla a csillagászok? Hol és milyen körülmények között folytathatják munkájukat a humán tudományok művelői az MTA új, budapesti kutatóházában? Milyen új kezelési lehetőséget kínálnak a nagy halálozással járó akut vesekárosodás, illetve a transzplantáció terápiájában az MTA-SE Lendület Diabétesz Kutatócsoport közelmúltban publikált eredményei? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre adott választ a műsor.

 A tavalyi év kiemelkedően sikeres volt az elnyert kutatási támogatások területén  A tavalyi év kiemelkedően sikeres volt az elnyert kutatási támogatások területén

A tavalyi év kiemelkedően sikeres volt az elnyert kutatási támogatások területén

„A Lendület program fontos lépcsőt jelent a nagyobb európai elismerés felé vezető úton; a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal részéről pedig remek kezdeményezés, hogy azok számára, akik majdnem elnyerték, tehát a döntőbe jutottak az európai pályázaton, olyan átmeneti támogatást nyújt, amely lehetővé teszi, hogy újra pályázzanak a következő évben” – mondta Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerdán az M1 aktuális csatorna délelőtti műsorában. Lovász László beszélt az MTA stratégiai programjairól és legfontosabb beruházásairól is.

Ma is hat Öveges József példaadása a Nobel-díjas Oláh György életében

Öveges József szellemében kellene közelebb vinni a mai fiatalokhoz a kémiát – mondta a Magyar Hírlapnak adott interjúban Oláh György magyar származású Nobel-díjas amerikai vegyészprofesszor. Beszélt arról is, 1956-ban az emigráláshoz a végső lökést a helyzet reménytelensége adta meg. Az oroszok visszatérése és az elnyomás nem látszott megváltoztathatónak, és ezért volt az ország elhagyása az egyetlen út a szabad élethez – fogalmazott a középiskolai tanulmányait a budapesti Piarista Gimnáziumban teljesítő professzor.

Az MTA TK magyar jogrendszerrel foglalkozó tanulmánykötetéről ír a 444.hu

A Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézete csaknem ezer oldalas tanulmánykötetének – A magyar jogrendszer állapota – szerzői területenként, intézményenként és általában is elemzik a magyar helyzetet. A kötetben közzétett eredményekről ad összefoglalót a 444.hu.

Tudósokon nyerészkednek, összefoghatnak ellenük

Sokadik forradalmukat indították a napokban az egyetemek és a kutatóintézetek a tudományos kommunikáció felett egyeduralmat gyakorló, profitéhes kiadók, jelen esetben az Elsevier ellen. E cégek, miközben a tanulmányokat író kutatóknak egy fillért sem juttatnak bevételeikből, évről évre tovább emelik már egyébként is szürreálisan magas előfizetési díjaikat. A tudósok sokáig tehetetlenek voltak, hiszen egész karrierjük függ attól, hogy cikkeik megjelennek-e a legjobbnak tartott folyóiratokban, és azokat mások el is olvassák. Most Németországban bojkottot hirdettek sok egyetemen, megtagadták az összes előfizetés meghosszabbítását, az eredmény azonban kétséges.

  • 122 találat
  • További