A kicsik vizsgálata segít leküzdeni az előítéletességet – Király Ildikó a Lendület-témájáról

Elemi együttműködési keretek jellemzik az emberek mindennapjait, s mi azt szeretnénk kideríteni, hogy ezek miben gyökereznek – mondta a Magyar Hírlapnak adott interjúban Király Ildikó pszichológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense, a Magyar Tudományos Akadémia idei, finanszírozását tekintve öt évre szóló Lendület programjának egyik nyertese.

2017. június 27.

– Őszintén, az ember persze annak örülne, ha folyton több és több idő lenne, de az öt esztendő az én nézőpontomból tényleg nagyon sok idő. A kutatási pályázatok kifutása jellemzően másfél–három esztendő szokott lenni, így a Lendület projektje hatalmas lehetőség. És kár lenne tagadni, az anyagi támogatás természetesen biztonságot ad.

– Ilyenkor bátran tervezhet?

– Persze. Azonban a teljes kutatási folyamat, például a kutatások egymásra építése, az eredmények értelmezése, publikálása nehezen szorítható szigorú időkeretek közé. Értem ezen azt, hogy nem tökéletesen kiszámítható, mely módszerek azok, amelyek csiszolása hosszabb ideig tart, vagy hogy a publikációs folyamat mennyi idő alatt zajlik le. Mindezekből kifolyólag az ember szereti fenntartani a változtatás jogát, és mindezt számításba kell vennünk ahhoz, hogy a rendelkezésünkre álló hatvan hónappal megfelelően tudjunk gazdálkodni.

Tovább a Magyar Hírlapban megjelent interjúhoz.