Nemzeti Víztudományi Program

Tisztújítás az MTA Hidrológiai Osztályközi Állandó Bizottságában

2018. január 31-én tisztújításra került sor az MTA Földtudományok Osztályához tartozó Hidrológiai Osztályközi Állandó Bizottságban. A bizottság elnökének Szűcs Pétert, az MTA Nemzeti Víztudományi Kutatási Program Irányító Testületének tagját választották.

2018. március 19.

A Hidrológiai Osztályközi Állandó Bizottság fontos szerepet játszik a vízkészletekkel és a földi vízkörforgalommal kapcsolatos tudományos kérdések komplex vizsgálatában. Ezt a komplexitást a bizottság személyi összetétele is jól tükrözi. Az MTA osztályai közötti korábbi megállapodás értelmében a 27 fős bizottság személyi összetétele a tisztújító ülésre a következőképpen alakult ki: a Földtudományok Osztálya és a Műszaki Tudományok Osztálya tíz-tíz tagot, tudományterületi érintettség okán a Biológiai Tudományok Osztálya négy főt, az Agrártudományok Osztálya, a Kémiai Tudományok Osztálya és az Orvosi Tudományok Osztálya pedig egy-egy főt delegált a bizottságba.

Az előző hároméves időszakban a bizottság munkáját Vágás István elnök és Baranya Sándor titkár irányította. A tisztújító ülést Bozó László osztályelnök, az MTA rendes tagja vezette le. A jelenlévők a Hidrológiai Osztályközi Állandó Bizottság új elnökének Szűcs Pétert, az MTA Nemzeti Víztudományi Program Irányító Testületének tagját, míg titkárának Hajnal Gézát választották meg. A megválasztott elnök és titkár megköszönte a jelen lévő kollégák támogatását, valamint elmondták: a jövőben is igen fontosnak tartják az aktív bizottsági munka szervezését, ami többek között segítheti a formálódó Nemzeti Víztudományi Kutatási Program kidolgozását és végrehajtását is.

Szűcs Péter, az MTA Hidrológiai Osztályközi Állandó Bizottság elnöke.