Nemzeti Víztudományi Program

Nemzeti Kiválósági Program: Tiszta ivóvíz: a biztonságos ellátás multidiszciplináris értékelése a forrástól a fogyasztókig
Nemzeti Kiválósági Program: Tiszta ivóvíz: a biztonságos ellátás multidiszciplináris értékelése a forrástól a fogyasztókig

Nemzeti Kiválósági Program: Tiszta ivóvíz: a biztonságos ellátás multidiszciplináris értékelése a forrástól a fogyasztókig

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2018. május 28.-i döntéshozatala alapján a Nemzeti Kiválósági Program egyik támogatott projektje a Tiszta ivóvíz: a biztonságos ellátás multidiszciplináris értékelése a forrástól a fogyasztókig címmel benyújtott pályázat. A projekt a Nemzeti Kiválósági Program „D” alprogram („Tiszta ivóvíz” Nemzeti Program) felhívására készült.

Ilyen volt a Víznap az Akadémián Ilyen volt a Víznap az Akadémián

Ilyen volt a Víznap az Akadémián

Ezernél is több látogató, vízkóstolás, félbevágott tűzcsap, buborékfal, buzgárok és bolharákok. Nézegesse fotósunk, Szigeti Tamás képeit a cikkben!

Indulnak a nagy integrált kutatások – beszélgetés az MTA Víztudományi Programjáról Indulnak a nagy integrált kutatások – beszélgetés az MTA Víztudományi Programjáról

Indulnak a nagy integrált kutatások – beszélgetés az MTA Víztudományi Programjáról

A Magyar Tudományos Akadémia egyik kiemelt multidiszciplináris kutatási programja a 2016-ban indult Nemzeti Víztudományi Program, mely a Nemzeti Agykutatási Program, a Tantárgy-pedagógiai Kutatási Program, valamint a közegészségügyi, az agrárkutatási program és a kiválósági együttműködési programok mellett az Akadémia stratégiai kutatási irányait fémjelzi. A programról szóló kérdésekre Józsa János, az MTA levelező tagja, a program koordinálásáért felelős Irányító Testület elnöke, és Báldi András társelnök, az MTA Ökológiai Kutatóközpont főigazgatója válaszol.

A Nemzeti Víztudományi Kutatási Program kihívásai és feladatai

A 2016-ban indított elnöki program keretében 2017 folyamán született meg a Nemzeti Víztudományi Kutatási Program, amely a kormányzati Nemzeti Vízstratégiával összhangban, napjaink legégetőbb vízhez kapcsolódó kutatási feladatait prioritási sorrendben tartalmazza. A kutatási programot a Víztudományi Irányító Testület felügyeletével az MTA Ökológiai Kutatóközpontban működő koordinációs munkacsoport, a magyarországi vízügyi és egyéb ágazatok szereplőinek bevonásával készítette el, hogy a gyakorlat igényeihez illeszkedjen. A kutatási tervet több elismert hazai és nemzetközi szakértő véleményezte a mérnökitől az ökológián át a társadalomtudományokig terjedő diszciplínák képviseletében. Az észrevételek figyelembevételével átdolgozott kutatási terv teljes terjedelmében elérhető az MTA honlapján.

Március 15. – átadták az állami kitüntetéseket Március 15. – átadták az állami kitüntetéseket

Március 15. – átadták az állami kitüntetéseket

2018. március 15-én kerültek átadásra a Széchenyi-díjak és a Magyar Érdemrend kitüntetések a Parlament Kupolatermében. A díjátadón Áder János köztársasági elnök úr nyújtotta át az elismeréseket. A Magyar Érdemrend polgári tagozata kitüntetésben részesült Józsa János, az MTA Nemzeti Víztudományi Program Irányító Testületének elnöke.

Látogatás a Miskolci Vízműnél Látogatás a Miskolci Vízműnél

Látogatás a Miskolci Vízműnél

Az idei év utolsó ülését a Nemzeti Víztudományi Program Irányító Testülete (IT) Miskolcon tartotta november 24-én. Szűcs Péter (Miskolci Egyetem, Műszaki Földtudományi Kar) szervezésében az IT tagjai betekintést nyerhettek a KEOP forrásból korszerűsített Miskolci Vízmű (MiVíz Kft.) működésébe.

LIX. Hidrobiológus Napok Tihanyban LIX. Hidrobiológus Napok Tihanyban

LIX. Hidrobiológus Napok Tihanyban

„A hidrobiológia helye a víztudományokban” címmel szervezték meg a Magyar Hidrológiai Társaság centenáriumi ünnepségeihez kapcsolódóan a LIX. Hidrobiológus Napokat 2017. október 4-6 között az MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézetében.

  • 18 találat
  • További