Eseménynaptár

Martonyi János: Nyitás és identitás – Geopolitika, világkereskedelem, Európa

Könyvbemutató

Időpont

2018. június 21. 15.00-17.00 óra között

Helyszín

MTA SZAB-székház
6720 Szeged, Somogyi u. 7.

Részletek

Program:


Köszöntőt mond: Balogh Elemér dékán
A könyvet bemutatja: Trócsányi László egyetemi tanár, igazságügyi miniszter és Nagy Csongor István egyetemi tanár


„Az identitás és a nyitás tehát korántsem egymást kizáró, nem is ellentétes, hanem sokkal inkább egymást
kiegészítő fogalmak. Ahogy nincs egyéni identitás közösségi identitás nélkül, úgy a közösségi identitások  is egymásra épülnek, feltételezik egymást. Így vagyunk magyarok, közép - európaiak és európaiak és így vagyunk mindannyian tagjai a legnagyobb, sokak szerint a legnagyobb veszélynek kitett közösségnek, az emberiségnek.”

Ki lehet-e hát szabadulni a bezárkózás és a nyitottság közötti kötelező választás kényszeréből? Hogyan hatnak egymásra a geopolitikai és a világgazdasági változások? Gyorsul-e vagy lassul a globalizáció, a gazdaság, a kultúra és a technológia területén? Vannak-e abszolút érvényű univerzális értékek és normák? Hogyan alakítható a jog eszközeivel a világ? Hogyan lehet érvényesíteni a világkereskedelem szabályozásában a gazdasági, a fenntarthatósági és az emberi jogi szempontokat? Hogyan állítható helyre az egyensúly az európai integráció gazdasági, politikai és kulturális dimenziói között? Hogyan kapcsolódik egymásba az állami szuverenitás, a nemzeti, és az abból levezetett alkotmányos identitás? Hogyan  jelentheti az európai kulturális identitás megerősítése a kontinens demográfiai és technológiai  lemaradásával szembeni fellépés legjobb útját? Mit kell és lehet tenni a többszintű európai integráció kiépítésére irányuló törekvésekkel szemben?
A kötet többek között ezekre a kérdésekre az olvasóval együtt keresi a választ.

Részvételi szándékát szíveskedjen 2018. június 18-ig az ajtk [dot] dekani [at] juris [dot] u-szeged [dot] hu címre eljuttatni.

Szervező

MTA SZAB Jogtudományi Szakbizottság

Kapcsolattartó

Mészáros Zsuzsanna (telefon: +3662544197)