Eseménynaptár

Nektek írtam, fiaim...

Időpont

2018. január 29., 18:00 óra

Helyszín

MTA SZAB-székház - 110 előadóterem
6720 Szeged, Somogyi u. 7.

Részletek

Fogolynaplótól a háborús emlékiratig 1914-1917 – 1944-1947

Apa – fia – unoka családi visszaemlékezés, amely az apa id. Szabó Lajos 1914- 1917 közötti fogolynaplóját és a fiú ifj. Szabó Lajos 1944 – 1947 közötti háborús emlékeit dolgozza fel.

Vendég: Szabó Tamás, az unoka

Beszélgetőtárs: Marjanucz László, a könyv lektora

Közreműködik: Ditrói Zoltán előadó

Fogolynaplón és háborús emlékiraton keresztül – az 1914-17-es és az 1944-47-es történelmi évek összefüggésében – bontakozik ki egy régi vásárhelyi csizmadia família két tagjának múltja. Egy apáé és fiáé – idős és ifjú Szabó Lajosé. Két kényszerű, ismétlődő emberi sors állítható párhuzamba az orosz cári és a szovjet sztálinista fogság megidézésével. A Hallgató és az Olvasó egy egyszerű Nagy Háborús baka és egy tanult levente szemszögéből, 30 év különbséggel élhet át túlélést, boldogulást – történelmi régmúltat. Számos hajdani fotográfia, levél és korabeli dokumentum kíséri az iparos család tagjainak háborúkat is átélt idejét, életútját, egyszerű mindennapjaikat.
„[…] Noha visszaemlékezését elsősorban nekünk, a gyermekeinek ajánlja édesapánk, amikor könyve címében így kezdi: „Nektek írtam, fiaim…” – mégsem maradhat csupán családi asztalfiókba zárva mindaz, amit a magyar ifjak egyikeként szerelem helyett kellett átélnie egy rájuk szakadt háborúban. Az írás illeszkedik azon korábbi kiadványok sorába, ahol régi bajtársak idézik föl a második világégés magyarországi eseményeinek végnapjait, a frontvonal kilátástalan és hiábavaló áldozatokkal járó véres harcait, a fogságba esést, az elhurcolás viszontagságait, valamint a szovjetunióbeli kényszermunka-táborok mindennapjait”
(Részlet a könyvből, 68. o.: Szabó Tamás: Újraírt háborús napló című fejezetből.)

Szervezők

Közéleti Kávéház

MTA SZAB Filozófiai- és Történettudományi Szakbizottság

Kapcsolattartó

Dr. Szalay István