Eseménynaptár

Magyarország Régészeti topográfiája – Múlt, jelen, jövő: könyvbemutató

Könyvbemutató

Időpont

2017. november 24. 11.00-13.00 óra között

Helyszín

BTK Régészeti Intézet - földszinti előadóterem
1097 Budapest, Tóth Kálmán utca 4.

Részletek

Magyarország egyik legjelentősebb régészeti vállalkozása, az MTA BTK Régészeti Intézete által több mint fél évszázaddal ezelőtt útjára indított Magyarország Régészeti Topográfiája (MRT) című sorozat, amely az ország teljes területére kiterjedő adatgyűjtéssel és felszíni terepmunkával felderíthető lelőhelyek teljességre törekvő összegyűjtését és kiadását tűzte ki célul. A sorozatban 2012-ig 11 kötet jelent meg.

Az MRT folytathatóságáról és digitális korszerűsítéséről – az első kötet megjelenésének 50 éves évfordulójához igazítva – 2015-ben nagyszabású konferencián tanácskoztak régészek, örökségvédelmi szakemberek, geofizikusok, geológusok, térinformatikusok és számos más szakma képviselői.

A konferencia előadásai alapján született módszertanilag is újat hozó tanulmányokat teszi közzé jelen kötetünk, amelynek megjelenését a Magyar Tudományos Akadémia és a Miniszterelnökség támogatta.

A tanulmányok közös tanulsága, hogy a továbblépés jelentős intézményi, intézményközi összefogást és komoly szakmai tervezést igényel a régészeti kutatás akadémiai, egyetemi és közgyűjteményi területei között, bevonva az államigazgatás és az örökségvédelem szakembereit is. A szemléletében és módszereiben is megújuló sorozat reményeink szerint nemcsak a hazánk múltjáról szerzett tudományos ismereteket gyarapítja majd, hanem a nagyberuházások jobb tervezését és a várható régészeti emlékek hatékonyabb megmentését is segíteni fogja.

Szervező

BTK Régészeti Intézet

Kapcsolattartó

Bondár Mária (telefon: +3612246700/4520)