Eseménynaptár

A modern csillagászat és ami mögötte van – milyen jövő előtt áll a csillagászat? Hogyan fedeznek fel a csillagászok új planétákat? Exobolygók, exoholdak – lehetséges-e élet a Naprendszeren kívül? - november 23-i alkalom

Nyílt nap

A regisztráció lezárult.

Időpont

2017. november 23. 17.00-19.00 óra között

Helyszín

MTA CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet
1121 Budapest, Konkoly Thege Miklós út 15-17.

Részletek

A regisztrált érdeklődőket 17.00 órakor fogadjuk a Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetben. Az érdeklődők kb. 40 perces előadást hallgathatnak meg kutatóinktól a modern csillagászat perspektíváiról, majd kérdéseket tehetnek fel az emberiség jövőbeni kozmikus lehetőségeiről. Az előadást követően megtekintjük a svábhegyi csillagvizsgáló ikonikus épületeit, hatalmas távcsöveit és a kutatáshoz használt egyéb műszereit. 18.15-től derült idő esetén csillagászati bemutatót szervezünk, melynek során lézertollal bemutatjuk az őszi égbolt csillagképeit, távcsővel megtekintjük a látványosabb csillaghalmazokat, planetáris ködöket és gömbhalmazokat. November 23-án és 24-én megfigyelhetjük a dagadó holdsarlón látható krátereket, hegységeket, redőgerinceket. Borult idő esetén meteorvizsgálatot tartunk és színes mikroszkópos meteorminta-vetítést rendezünk bemutatótermünkben. A program mindennap 17.00 órától várhatóan 19.00 óráig tart.

A kupola és az előadó befogadóképessége miatt a résztvevők száma egy napon maximum 30 fő lehet, ezért a rendezvényre előzetes jelentkezés szükséges, ehhez kattintson a Jelentkezés gombra. 

 

Előadók:

Kiss László, az MTA CSFK főigazgató-helyettese, a Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet igazgatója; az MTA levelező tagja; az Asteroid Survey kisbolygókutató programjának alapítója, a program keretében több kisbolygó felfedezője; az MTA Lendület programjában más csillagok körül keringő bolygók kutatója; a Kepler űrtávcső asztroszeizmológiai konzorciuma által folytatott kutatások résztvevője.
Sárneczky Krisztián, az MTA CSFK munkatársa, kisbolygókutató, számos kisbolygó és több szupernóva felfedezője, több kisbolygót az ő közreműködése által neveztek el – többek között híres magyarországi közéleti személyiségekről.

Szakmai összefoglaló:

Milyen eszközökkel lehet felfedezni, illetve elemezni az exobolygókat? Mit hoz az égitestek kutatásának közeli jövője? Milyen messze lehetünk a Naprendszeren kívüli élet megtalálásától? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre kaphatnak az érdeklődők választ a „Kutatóintézetek tárt kapukkal – CSFK KTM” rendezvényén.
Az utóbbi szűk 30 év rengeteg kiemelkedő felfedezést hozott az exobolygók kutatásában, megközelítőleg 3500 Naprendszeren kívüli égitestet azonosítottak. Szinte minden héten jelennek meg hírek a témában a népszerű honlapokon, így az exobolygók a közönség érdeklődését is egyre inkább felkeltették.
2016 augusztusában a Proxima b, idén februárban pedig a TRAPPIST-1 rendszerének felfedezését jelentették be. Előbbi mai tudásunk szerint a Földhöz legközelebbi exobolygó, utóbbi pedig az eddigi legtöbb Föld-méretű exobolygóval rendelkező csoportosulás.
2018-ban két jelentős detektáló eszköz is munkába áll: a NASA és az MIT közös programja, a TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), illetve az ESA CHEOPS (CHaracterising ExOPlanets Satellite) nevű műholdja.
Mindkét eszköz esetében van magyar érintettség: Fűrész Gábor az MIT, Pál András pedig az MTA CSFK kutatójaként vett részt a TESS fejlesztésében. A CHEOPS elkészítésébe magyar ipari partnerek – az Admatis és a C3S – is bekapcsolódtak, a misszió tudományos tanácsának pedig Kiss László is tagja.
Idén júniusban az ESA madridi ülésén remélhetőleg a PLATO (Planetary Transits and Oscillations of Stars) űrtávcsőről is döntés születik. Ha elfogadják a terveket, akkor 2027 körül bocsáthatják fel a szerkezetet. A PLATO tudományos irányító tanácsának szintén van magyar tagja: Szabó Róbert, az MTA CSFK kutatója.

 

Előadó

Kiss László, Sárneczky Krisztián (CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézet)

Szervező

CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézet

Kapcsolattartó

Csombok Marianna (telefon: +36 1 391-9320 )