Tudomány Világfóruma az ENSZ-ben

Az MTA és a világ legbefolyásosabb tudományos világszervezetei közös tudománydiplomáciai találkozóját, a World Science Forumot, illetve annak idei programját közösen mutatta be New York-ban, az Egyesült Nemzetek Szervezete székházában Lovász László, az Akadémia elnöke és Sumaya bint El Hassan hercegnő, a 2017-es WSF tárelnöke. Az ENSZ képviselők körében tartott konferenciát Bogyay Katalin, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, Magyarország állandó ENSZ-képviselője nyitotta meg.

2017. április 30.

A két évvel ezelőtti budapesti tanácskozás után, idén ősszel Jordániában találkoznak a World Science Forum (WSF) résztvevői, a világ vezető tudósai, tudománypolitikai döntéshozói. A Magyar Tudományos Akadémia és a világ legbefolyásosabb tudományos világszervezetei által közösen megrendezendő tudománydiplomáciai találkozó házigazdája 2017 novemberében a jordániai Királyi Tudományos Társaság (The Royal Scientific Society) lesz.

A WSF a világ egyetlen olyan tudományos fóruma, amelyen a tudomány képviselői intézményes keretek között, összetett szempontrendszer szerint folytathatnak párbeszédet a társadalommal és a döntéshozókkal. A World Science Forum egyedülálló lehetőséget biztosít a résztvevőknek, hogy kétévente megvitassák a tudomány szerepét, az új kutatási eredmények gazdasági, társadalmi és kulturális vonatkozásait.

Bogyay Katalin és Lovász László Fotó: Evan Schneider

A Holt-tenger partján További képek a tanácskozásrólmegrendezendő 2017. évi WSF programja a „Science for Peace” főcím köré épül. A „Tudomány a békéért” mottóval a fórum szervezői a tudomány nélkülözhetetlen szerepére és a döntéshozók felelősségére hívják fel a figyelmet a világszerte súlyos társadalmi, gazdasági és környezeti konfliktusok békés feloldásában.

A novemberi találkozó jordániai helyszíne is megerősíti a közel-keleti ország szerepvállalását a régiót terhelő politikai viták békés rendezésében, és mutatja elkötelezettségét a tudomány támogatása iránt.

A 2017-es fórum társelnökei, Lovász László és Sumaya hercegnő áttekintették a WSF történetét és beszámoltak a fórum idei programjáról. A konferencián előadást tartott Vaughan Turekian, Rex Tillerson amerikai külügyminiszter tudományos főtanácsadója, Maher Nasser, az ENSZ kommunikációs igazgatója, valamint Magyarország, Jordánia, Brazília és Japán nagykövetei. Peter Thomsont az ENSZ 71. Közgyűlésének elnökét, aki egyike a novemberi világfórum magas szintű előadóinak, kabinetfőnöke képviselte a találkozón.

A World Science Forum a Magyar Tudományos Akadémia és hét nemzetközi partnerintézmény közös szervezésében jött létre. E szervezetek a következők: az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO), a Nemzetközi Tudományos Tanács (ICSU), a Nemzetközi Társadalomtudományi Tanács (ISSC), az Amerikai Társaság a Tudomány Fejlődéséért (AAAS), a Tudományok Világakadémiája (TWAS), az IAP - InterAcademy Partnership (a világ tudományos akadémiát képviselő szervezet), valamint az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC).