Az MTA számít a Franciaországban élő magyar kutatókra

A kutatók közötti együttműködés, valamint a tudományba vetett bizalom erősítése volt a fő téma azokon a párizsi tanácskozásokon, amelyeken a Magyar Tudományos Akadémiát Lovász László képviselte. Az MTA elnöke a francia fővárosból a tudományos tanácsadás szerepéről rendezett brüsszeli konferenciára utazik.

2016. szeptember 28.

A külföldön élő magyar kutatók számára jelent fórumot az a francia fővárosban létrehozott tudósklub, amely a brüsszeli, a New York-i és a berlini után immár a negyedik hasonló szervezet. A több mint harminc tagot számláló Science Innovation France Hongrie (SIFraH) egyesület hétfőn tartotta alakuló közgyűlését a párizsi magyar nagykövetségen. Lovász László köszöntőjében arra biztatta az egybegyűlteket, hogy keressék a kapcsolatot a Franciaországban élő többi kutatóval, és jelezte: az MTA számítani fog rájuk. A rendezvényt a Magyar Tudományos Akadémia elnökének a matematika szépségéről tartott előadása zárta.

A csaknem 60 ország tudományos akadémiájának vezetői között Lovász László is részt vett a Francia Tudományos Akadémia megalakításának 350. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi konferencián. A François Hollande francia elnök jelenlétében az egybegyűltek által elfogadott nyilatkozat egyebek mellett arra hívja fel a figyelmet, hogy erősíteni kell a tudományba vetett bizalmat.

A Francia Tudományos Akadémia épülete

A francia fővárosból a tudományos tanácsadás szerepéről rendezett brüsszeli konferenciára utazik Lovász László. Mint ismert, az év eleje óta működik az Európai Bizottság mellett az a tudományos tanácsadói rendszer (Science Advice Mechanism), amelyet a korábbi elnöki tudományos főtanácsadói poszt helyett hoztak létre. A Bizottság 7 fős tudományos testületre és az európai tudományos akadémiák független tanácsadására épülő rendszere azonban csak egyike a lehetséges tanácsadói modelleknek. A kétnapos brüsszeli találkozón kormányzati tudományos főtanácsadók, parlamenti tudományos bizottságok, nemzeti akadémiák és nemzetközi szervezetek vezetői tanácskoznak a megalapozott, intézményi és politikai befolyástól mentes, átlátható tudományos szakpolitikai tanácsadás feltételeiről. A brüsszeli találkozó egyik fő témája lesz az is, hogy miként lehet Európa rendkívül különböző szerkezetű és sok helyen jelentős kutatóintézet-hálózattal is rendelkező tudományos akadémiáit a jelenleginél jobban bevonni a szakpolitikai tanácsadásba.

Brüsszelben tanácskozik a héten az MTA kezdeményezésére létrejött Tudományos Világfórum (World Science Forum, WSF) Irányító Testülete (Steering Committee) is. Célja a jövőre a Jordán Hasemita Királyságban rendezendő világtalálkozó előkészítése. A WSF főcíme 2017-ben a „Tudomány a békéért” (Science for Peace) lesz.