Simonyi 100 – emlékülés az MTA Székházában

A 20. század második felének egyik legjelentősebb fizikusára, az iskolateremtő tudósra, Simonyi Károlyra emlékeztek egykori pályatársak, tanítványok, rokonok és tisztelők a professzor születésének centenáriuma alkalmából rendezett konferencián.

2016. október 19.

„Immár több mint húsz éve annak, hogy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár különös kiállításnak adott helyet. Az úgynevezett rongyos könyvek börzéjén olyan köteteket állítottak ki, amelyekből az intézménynek már csak egy-egy meglehetősen viseltes példánya maradt. A többit ugyanis rongyossá forgatták a tudomány iránti közömbösséget cáfoló, lelkes olvasók. A könyvek között ott volt egy vaskos kötet, egy magyar természettudós különös vagy inkább különleges alkotása.

A fizika kultúrtörténete első kiadása

Egy fizikus tudománytörténeti, egyúttal kultúrtörténeti munkája, amely már megjelenésekor megkerülhetetlen alapmű lett” – méltatta Simonyi Károly azóta öt kiadást megélt tudomány-népszerűsítő munkáját, A fizika kultúrtörténetét köszöntőjében Lovász László, az MTA elnöke. Mint elmondta, Simonyi Károly már azzal is halhatatlanná tette volna a nevét, ha semmi mást nem tesz, mint hogy megírja A fizika kultúrtörténetét. Azonban éppen azért tudott így mesélni a fizikáról, mert szenvedélyes kutatója volt tudományának.

„De nem csupán gyarapította az emberiség közös tudáskincsét: szinte szenvedélyévé vált, hogy ezt az ismeretanyagot tovább is adja. A szó legnemesebb értelmében volt pedagógus, aki elsősorban annak is tartotta magát” – mondta Lovász László. Emlékeztetett arra is, hogy az 1956-os szerepvállalása miatt meghurcolt tudóst csak a rendszerváltás után, 1993-ban választották akadémikussá. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a születésének 100. évfordulóján rendezett Képek az emlékülésrőleseménysorozat azt is megmutatja, hogy Simonyi Károly mára elfoglalta az őt megillető helyet a magyar tudománytörténetben.

Az MTA Székházának Dísztermében rendezett ünnepi emlékülésen Szőkefalvi-Nagy Zoltánnak, az MTA doktorának és Keszthelyi Lajos akadémikusnak az előadásából Simonyi Károly gyorsítókkal folytatott kutatásait ismerhették meg a hallgatók. Pap László akadémikus mint egykori tanítvány és kolléga idézte fel a tudóssal kapcsolatos emlékeit, Schiller Róbert, az MTA doktora pedig A fizika kultúrtörténete című mű jelentőségét méltatta.

Simonyi Károly tanítás közben (Ürmössy Károly felvétele) Forrás: http://web.t-online.hu/ukbp1/

Az MTA Székházában rendezett emlékkonferencia csak egy annak a rendkívül gazdag eseménysorozatnak a rendezvényei közül, amellyel a tudóstársadalom Simonyi Károlyra emlékezik. Az október elején kezdődött programok között szerepel könyvkiállítás az MTA Székház Tudós kávézójában, Simonyi-nap az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban, egész napos előadás-sorozat az MTA Fizikai Tudományok Osztálya és az MTA Műszaki Tudományok Osztálya közös rendezésében, konferencia és a magyarországi gyorsítók történetét bemutató kiállítás Sopronban – ahol Magyarországon először Simonyi Károly hozott létre atommag-reakciót mesterségesen gyorsított részecskékkel –, valamint több hétig tartó programsorozat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

A Magyar Posta Simonyi-emlékbélyeget adott ki Fotó: mta.hu/ Szigeti Tamás

Az egész országra kiterjedő, változatos rendezvények mellett különszámmal jelentkezett a Természet Világa, a Magyar Posta pedig Simonyi-emlékbélyeget adott ki.