Séták az MTA Székházában – a héten kétszer is látogatható az MTA Művészeti Gyűjteménye

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is várják a látogatókat a Magyar Tudományos Akadémia Székházába a Kulturális Örökség Napjai alkalmából. Szeptember 15-én, pénteken 10.00 és 21.00 óra között szerveznek programokat az érdeklődők számára az MTA Művészeti Gyűjteményének munkatársai, szeptember 17-én, vasárnap pedig 10.00 és 13.00 óra között tekinthető meg vezetett látogatás keretében a patinás épület.

2017. szeptember 12.

Az épület első emeletén egy összefüggő, reprezentatív teremsor – a Díszterem, a bizottsági termek (Elnöki tanácsterem, Képes terem) és az egykori heti ülések terme (Felolvasóterem), valamint a Kisfaludy Társaság egyik hajdani szobája – található, ahol ideiglenesen kiállítják a Magyar Tudományos Akadémia Művészeti Gyűjteményének kincseit.

Díszterem mta.hu/Szigeti Tamás

A bizottsági termek 19. század végi berendezésének visszaállításával – a hazai viszonyok közt ritka, ha nem is egyedülálló módon – egy rendeltetését és berendezését tekintve egységes történelmi enteriőregyüttes születik újjá. A tudományosság reprezentatív, adminisztratív és szakmai tereit az érdeklődők vezetett séták keretében tekinthetik meg.

Szeptember 15-én, pénteken az alábbi programok közül választhatnak az érdeklődők:

11.00 – Tárlatvezetés a Díszteremtől a Felolvasóteremig
14.30 – Tárlatvezetés a Felolvasóteremben
15.00 – Tárlatvezetés a Díszteremtől a Felolvasóteremig
17.00 – #ruhatárvan! Tárlatvezetés az Elnöki tanácsteremtől a Képes teremig
18.30 – Tárlatvezetés a Díszteremben
19.00 – #ruhatárvan! Tárlatvezetés az Elnöki tanácsteremtől a Képes teremig

Működhet-e egy rekonstruált, 19. század végi hivatali reprezentáció képzőművészeti kiállításként a 21. században? Működhet-e egy ruhatár kiállítótérként – úgy a 19., mint a 21. században?

A Művészeti Gyűjtemény #ruhatárvan! című programja lehetőséget ad a vizuális kísérletezésre: a lehetőségekhez mérten 1917-es állapotában visszaépítik az Akadémia ruhatárát, s a bizottsági termek közti, eredetileg optikai kísérletekre szánt, később ruhatárként használt térben a Művészeti Gyűjtemény raktáraiban őrzött tárgyakat állítják más fénytörésbe. A fenti kérdések megválaszolásában művészettörténészek segítik az odalátogatókat.

A programokon a részvétel ingyenes, további információ:
keptar [at] btk [dot] mta [dot] hu;
tel.: +36-1-411-6123.

Szeptember 17-én, vasárnap a Kulturális Örökség Napja alkalmából vezetett sétán vehetnek részt az érdeklődők Tárlatvezetés a Díszteremtől a Felolvasóteremig címmel.

Indulási időpontok: 10.00; 11.00; 12.00; 13.00.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az egyes időpontokra kattintva tud.