RSS

A tudománydiplomácia hírei

  • Sikeresen érvelt az alapkutatások mellett Brüsszelben az MTA elnöke

    Európa legtekintélyesebb tudósai közül hívtak meg hatot abba a küldöttségbe, amely az alapkutatások fontossága mellett érvelt szerdán Brüsszelben. Az elit tudóscsoport tagja volt Sir Paul Nurse, a Royal Society elnöke és Lovász László, az MTA elnöke is. A tanácskozás után az Európai Bizottság kutatásért felelős biztosa ígéretet tett rá, hogy legkevésbé az alapkutatásokra szánt összeget csökkentik azért, hogy finanszírozni lehessen az EU új stratégiai befektetéseit.

MTA
üdülők

129264
Az MTA hírei
Vissza
2012. 02. 09.

Rangos svéd kitüntetés az MTA külső tagjának

Az állatorvosi virológia területén végzett kiemelkedő kutatásaiért az igen rangos Arany Medál Díjjal ismerte el Belák Sándor akadémikus tudományos teljesítményét a Svéd Királyi Akadémia. A kitüntetést XVI. Károly Gusztáv svéd király az Akadémia 199. évfordulóján, Stockholmban rendezett ünnepségen nyújtotta át a magyar kutatónak.

"Határtalan örömmel értesültem a hírről, hogy a Svéd Királyi Akadémia testülete a legmagasabb szintű kitüntetésével jutalmazza a kutatómunkám, elismerve ezzel, hogy munkánk világszerte hozzájárult a fertőző állatbetegségek hatékonyabb diagnózisához és sikeres felszámolásához" – nyilatkozta a hír kapcsán Belák Sándor. A kutató szerint a Svéd Királyi Akadémia elismerése személyén keresztül a teljes hazai állatorvosi közösségnek is szól. Az Európai Állatorvos Virológusok Társaságának elnöke méltatta volt tanítómestere, Mészáros János akadémikus munkásságára gyakorolt jelentős hatását, valamint háláját fejezte ki családjának, diákjainak, illetve a kutatásban és az állat-egészségügyi munkákban részt vevő hazai kollégáinak. "Meghatódva és mély tisztelettel úgy érzem, hogy ez a kitüntetés nem csupán engem illet, hanem a személyemen keresztül mindazokat, akiknek a munkája, támogatása, útmutatása, aggódása és szeretete nagyban hozzájárult sikereinkhez" – mondta Belák Sándor.

     Az MTA külső tagja az állatorvosi virológia nemzetközi szinten elismert, vezető kutatója. A molekuláris genetika terén tett felfedezései, valamint a magyar és a nemzetközi tudományos életben egyaránt kiemelkedő kutatásai a háziállatok fertőző betegségeinek kezelésében jelentős előrelépésnek számító, egyedülállóan új módszerek kifejlesztését tették lehetővé. Az indoklás utalt a kutató- és fejlesztő munka sokoldalú és komplex jellegére, a létrehozott széleskörű nemzeti és nemzetközi együttműködésre, valamint egy nagy nemzetközi állatorvosi virológiai kutatóközpont létrehozására, amelynek személyzetét és munkáját az akadémikus irányítja. "Többek között Belák Sándor eredményeinek is köszönhető, hogy Svédország ma a mezőgazdaság szempontjából is jelentős állat-egészségügyi és népegészségügyi kutatások terén nemcsak az Unióban, de az egész világon fontos szerepet tölt be" – indokolta döntését a Svéd Királyi Akadémia.

 

Belák Sándor a hagyományosan nagy hírű magyar virológiai iskola diákjaként szerzett képesítést, majd kutatásokat folytatott az Egyesült Államokban, és részt vett az Európai Bizottság száj- és körömbetegségeket vizsgáló kutatási programjában is. 1985-ben költözött Svédországba, ahol később a Svéd Mezőgazdasági Egyetem (SLU) Virológiai Tanszékének, illetve a Svéd Állatorvosi Intézet (SVA) közös kutatás-fejlesztési csoportjának vezető professzora lett. Az általa létrehozott kutatóközponthoz a világ minden pontjáról csatlakoznak a terület szakértői. "Belák Sándor több nemzetközi megbízás és tudományos együttműködés keretében a mai napig intenzíven dolgozik. Kutatói teljesítményét számos hazai és nemzetközi díjjal és kitüntetéssel ismerte el a tudós társadalom" - méltatta a magyar akadémikus érdemeit a svéd tudós társaság.