Az MTA Lendület-kutatócsoportok vezetőinek nyilatkozata Az MTA Lendület-kutatócsoportok vezetőinek nyilatkozata

Az MTA Lendület-kutatócsoportok vezetőinek nyilatkozata

Az MTA 2009-ben hirdette meg a fiatal kutatóknak kiválósági programját, a Lendületet. A program célja az akadémiai és egyetemi kutatások megújítása kiemelkedő kutatók hazahívásával és a tehetségek itthon tartásával. Eddig összesen 164 Lendület-kutatócsoport alakult, melyek vezetői a hazai alapkutatások élvonalához tartoznak. Többségük aláírta az alább olvasható közleményt.

Budapest díszpolgára lett Lovász László Budapest díszpolgára lett Lovász László

Budapest díszpolgára lett Lovász László

Az MTA elnöke a matematika és a számítógép-tudomány területén végzett világhírű kutatómunkájáért, hazai és nemzetközi oktatói, valamint magas szintű vezetői tevékenysége elismeréséül vehette át Tarlós István főpolgármestertől a kitüntetést a Fővárosi Közgyűlés keddi ünnepi ülésén. A díszpolgári cím odaítéléséről még áprilisban döntöttek a fővárosi képviselők. A főpolgármester javaslata és a Közgyűlés támogatása nyomán idén nyolcan lettek Budapest díszpolgárai.

Az MTA Prémium posztdoktori kutatói programjának 2018. évi nyertesei Az MTA Prémium posztdoktori kutatói programjának 2018. évi nyertesei

Az MTA Prémium posztdoktori kutatói programjának 2018. évi nyertesei

Harminc fiatal kutató nyerte el a Magyar Tudományos Akadémia év elején meghirdetett Prémium posztdoktori kutatói programjának hároméves támogatását. A nyerteseket az MTA havi bruttó 600 000 forinttal, valamint dologi kiadásokra fordítható, évi legfeljebb bruttó 2,4 millió forinttal segíti kutatási programjuk eredményes megvalósításában.

Vendégkutatók az Akadémián Vendégkutatók az Akadémián

Vendégkutatók az Akadémián

Hat nemzetközi hírű külföldi tudós kapcsolódhat be akadémiai kutatóhelyek munkájába az MTA Vendégkutatói programjának keretében.

Az Akadémia ragaszkodik a függetlenségéhez és a kutatás szabadságához Az Akadémia ragaszkodik a függetlenségéhez és a kutatás szabadságához

Az Akadémia ragaszkodik a függetlenségéhez és a kutatás szabadságához

A 2019. évi költségvetési törvény és az MTA-törvény módosításának előkészítése a Magyar Tudományos Akadémiával való előzetes konzultáció nélkül történt, ezért az MTA azt kéri a Kormánytól, hogy ezek a törvényjavaslatok ebben a formában ne kerüljenek az Országgyűlés elé – többek között ezt szavazta meg 100%-os egyetértésben az MTA Elnöksége június 15-ei rendkívüli ülésén. A határozatot Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke terjesztette az Elnökség – két közgyűlés között az MTA legfőbb döntéshozó szerve – elé. Az ülésen részt vettek a kutatóközpontok és -intézetek vezetői.

Múzeumok Éjszakája a Magyar Tudományos Akadémián Múzeumok Éjszakája a Magyar Tudományos Akadémián

Múzeumok Éjszakája a Magyar Tudományos Akadémián

Idén is látogatható lesz a Magyar Tudományos Akadémia a Múzeumok Éjszakája alkalmából június 23-án, szombaton 18.00 órától. Holló Barnabás akadémiai szobrai, a Székház homlokzata, a Díszterem dekorációja vagy a Kisfaludy Társaság arcképcsarnoka – a szervezők idén különleges programokkal is várják az érdeklődőket.

A kutatókra kivételes szerep hárul – elismerés a környezetvédelemben használható tudományos eredményekért A kutatókra kivételes szerep hárul – elismerés a környezetvédelemben használható tudományos eredményekért

A kutatókra kivételes szerep hárul – elismerés a környezetvédelemben használható tudományos eredményekért

A tudomány eszközeivel elősegíteni a helyi és a globális emberi környezet megóvását, a biológiai sokszínűség védelmét, a környezetbarát technológiák kifejlesztését és alkalmazását – ezt a célt támogatja az MTA a Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjjal. Az elismerést idén három, eredményeivel a fajgazdagság megőrzéséhez, a globális klímaváltozás hatásainak csökkentéséhez, valamint a legelésnek a gyepek biológiai sokféleségére gyakorolt hatásai megértéséhez hozzájáruló kutató vehette át.

  • 428 találat
  • További