Most is vannak nálunk nagy szellemi műhelyek – interjú Lovász Lászlóval az InfoRádióban

A kutatói életpálya szépségeiről, az MTA feladatairól, a tudomány és politika kapcsolatáról is beszélt a Magyar Tudományos Akadémia elnöke április 24-én az InfoRádió Aréna című műsorában. Az interjú teljes egészében elérhető honlapunkról.

2017. április 25.

Lovász László kulcskérdésnek nevezte a kutatói együttműködést. Mint mondta, nem csupán a kutatócsoportokon belüli kooperáció fontos, hanem a különböző tudományterületen dolgozók közötti kapcsolat erősítése is. Ez teremtheti meg az alapját a különböző témák hálózatban való kutatásához, vagyis ahhoz, hogy eltérő tudományterületen működő szellemi műhelyek, intézmények egymást erősítve tudjanak dolgozni egy-egy adott problémán.

Az Akadémia elnöke az MTA-t a magyar társadalom fontos és elismert intézményének, különböző világnézetű kutatók együttesének nevezte. Mint mondta, emiatt szükségképpen vannak eldönthetetlen viták, ezeknek azonban nem szabad szétzilálniuk az MTA-t. „A napi politikai vitáktól távol kell tartania magát az intézménynek” – mondta Lovász László.

A CEU-val kapcsolatban ismételten megerősítette: a magyar tudományosság számára fontos, hogy ez a kiváló tudományos műhely megmaradjon.

A nagy tudósegyéniségek egy-egy tudományterületre gyakorolt hatásáról szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csak a múltban voltak, hanem jelenleg is vannak jelentős szellemi műhelyek. Ezek vonzerőt jelentenek a fiatal kutatók számára is, ezáltal segíthetnek abban, hogy a „kutatói körforgás” során külföldön dolgozó tehetségek haza is térjenek. Annak érdekében viszont, hogy minél több kiváló külföldi kutató is Magyarországra jöjjön, csökkenteni kell a bürokratikus szabályokat. Erre az Akadémia vezetői igyekeznek is felhívni a törvényalkotók figyelmét.

A tudományos munka jövőjéről szólva Lovász László azt mondta, hogy világosan látszik: egyre több helyen van szükség a legújabb tudományos eredményekre, ezért a kutatói pálya hosszú távra nyújt perspektívát. Ráadásul évtizedekre szóló izgalmas tevékenységet és örömet jelent a kutatónak.