Megújult a Magyar Tudomány

Módosított szerkesztési elvek alapján, új formában jelenik meg októbertől a legrégebbi magyar nyelvű tudományos lap, amelynek főszerkesztője Falus András akadémikus. Az MTA Elnökségének határozata alapján szintén e hónaptól a Magyar Tudomány szerkesztési, tervezési, tördelési, nyomdai, illetve terjesztési és marketingfeladatait az Akadémiai Kiadó látja el.

2017. október 18.

Főszerkesztői köszöntőjében Falus András akadémikus emlékeztet arra, hogy az 1840-ben, Academiai Értesítő néven alapított folyóirat a hazai és nemzetközi tudományosság számára egyfajta jelenkori archívum feladatát tölti be. A lapban megjelenő közlemények, dialógusok, beszámolók a hazai és a külhoni magyar tudományos kultúra mindenkori, sokszínű tükrét képezik.

Falus András

"A Magyar Tudomány tartalmáért, a lapban megjelenő anyagok tematikájáért, a megjelenés időzítéséért a havilap szerkesztőbizottsága felelős, amelyben a főszerkesztő, a szakszerkesztők és az olvasószerkesztő vesznek részt" – emelte ki Falus András. A szerkesztőbizottság munkáját az MTA Elnöki Titkársága felügyeli, és az MTA Tudományos Osztályaiból delegált, az egyes szakterületek világában szakértő tanácsadó testület segíti.

Falus András utalt arra is, hogy a lap módosított szerkesztési elvek szerint jelenik meg. A szerzőknek szóló ajánlás szerint a lap elsősorban a tudományterületek között kommunikációt kívánja elősegíteni, ezért főleg olyan dolgozatokat közöl, amelyek a tudomány egészét érintik.

"Bízom abban, hogy a megújult folyóirat a magyar kutatók olyan fóruma lesz, amelyben továbbra is rangot jelent publikálni, miközben a tudomány eredményeiről beszámoló szerzők az eddiginél is jobban törekednek a bonyolult témák közérthető megismertetésére – mondta az mta.hu-nak Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Reményét fejezte ki, hogy az új arculat és szerkesztési elvek vonzóbbá teszik a Magyar Tudományt a pedagógusok és diákok számára is. A tudomány iránt érdeklődők pedig egy olyan lapot kapnak, amelyben az őket érdeklő témáról már a legújabb eredmények megszületését, valamint a nagyobb tanácskozásokat követően nem sokkal is hiteles információkat szerezhetnek.


A nyomtatott, illetve a hamarosan megjelenő, jelentősen módosított online változat előállítását egyaránt az Akadémiai Kiadó végzi.

A Magyar Tudomány havonta megjelenő példányait, amennyiben arra igényt tartanak, januártól postai úton juttatják el az MTA rendes és levelező tagjainak az általuk megadott postai címre. A lap széles körű terjesztése is megújul, az egyes füzetek folyamatosan megvásárolhatók lesznek a nagyobb könyvesboltokban. A nyomtatott számok előfizethetők.

A Magyar Tudomány online változata a Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás keretében jelenik meg mint önálló tartalom, és regisztrálás után szabadon hozzáférhető. Regisztrálni ide kattintva tud.