Hogyan függ össze a műszaki fejlődés a gazdasági ciklusokkal? – Az újjáalakult Világgazdasági Tudományos Tanács előadásai videón Hogyan függ össze a műszaki fejlődés a gazdasági ciklusokkal? – Az újjáalakult Világgazdasági Tudományos Tanács előadásai videón

Hogyan függ össze a műszaki fejlődés a gazdasági ciklusokkal? – Az újjáalakult Világgazdasági Tudományos Tanács előadásai videón

Hányadik ipari forradalomnál járunk? Mit jelent a műszaki-gazdasági paradigma fogalma? Melyek lehetnek a következő, a hatodik műszaki-gazdasági ciklus meghatározó elemei, és hogyan érdemes felkészülnünk? Az MTA újjáalakult Világgazdasági Tudományos Tanácsának első vitafórumán többek között a fenti kérdésekre keresték a választ a testület tagjai és a meghívott közgazdász szakértők.

Elektromos autók az Akadémián Elektromos autók az Akadémián

Elektromos autók az Akadémián

Elektromos autóval bővült az MTA Titkárságának járműparkja. További két elektromos autót két akadémiai kutatóintézet kapott, az egyikkel méréseket is végeznek.

Tudós tanárok elismerése az Akadémián Tudós tanárok elismerése az Akadémián

Tudós tanárok elismerése az Akadémián

Tizenketten vehették át idén kutatótevékenységük elismeréseként a Pedagógus Kutatói Pályadíjat az MTA Székházában. A díjazott pályamunkák témái között szerepel többek között egy komplex szemléletű, prevenciós olvasásfejlesztő program bemutatása, illetve egy robotikával és szenzoros mérési adatgyűjtéssel kapcsolatos beszámoló is.

Tizennyolc fiatal kutató vehette át az Akadémiai Ifjúsági Díjat Tizennyolc fiatal kutató vehette át az Akadémiai Ifjúsági Díjat

Tizennyolc fiatal kutató vehette át az Akadémiai Ifjúsági Díjat

Az Árpád-kori Magyarország történeti forrásaitól a természetvédelmi célú gyepégetésig – idén is átadták az Akadémiai Ifjúsági Díjat. Az MTA kutatóközpontjaiban és kutatócsoportjaiban dolgozó fiatal tudósok elismerését tizennyolcan vehették át az Akadémia vezetőitől.

A Magyar Tudományos Akadémia közleménye Lukács György végrendeletének végrehajtásáról A Magyar Tudományos Akadémia közleménye Lukács György végrendeletének végrehajtásáról

A Magyar Tudományos Akadémia közleménye Lukács György végrendeletének végrehajtásáról

A végrendeletnek megfelelően megkezdte Lukács György filozófus hagyatékának feldolgozását a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ. A dokumentumok folyamatosan kerülnek fel a webre, több száz levél már most könnyen és gyorsan elérhető bárki számára. A hagyaték rendezésének lépéseiről személyes egyeztetésen állapodott meg Lovász László, az MTA elnöke a Lukács György Nemzetközi Alapítvány kuratóriumi elnökével.

Elhunyt Mészáros János állatorvos, az MTA rendes tagja Elhunyt Mészáros János állatorvos, az MTA rendes tagja

Elhunyt Mészáros János állatorvos, az MTA rendes tagja

Életének 91. évében, 2018. január 29-én elhunyt Mészáros János akadémikus. Személyében az állatorvosi mikrobiológia és járványtan manningeri iskolájának egyik legjelesebb képviselője, világszerte elismert tudományszervező, állatorvos-generációkat oktató, kutatókat nevelő és a gyakorlat igényeit is jól ismerő, hatékonyan segítő tudós szakember távozott el.

Megújult a felfedező kutatásokat ösztönző hazai pályázati rendszer Megújult a felfedező kutatásokat ösztönző hazai pályázati rendszer

Megújult a felfedező kutatásokat ösztönző hazai pályázati rendszer

A források bővülése, a 40 év alatti kutatók projektjeit támogató új pályázat és az új kiválósági felhívások meghirdetésével teljesültek az NKFI Hivatal a felfedező kutatások rendszerének megújítását célzó 2017-es vállalásai – hangsúlyozta Pálinkás József a Hivatal KFI Versenypályázati Tükör 2018 című, január 25-i rendezvényén.

Munkaerőpiaci Tükör – 2016: új kötettel bővült a sorozat Munkaerőpiaci Tükör – 2016: új kötettel bővült a sorozat

Munkaerőpiaci Tükör – 2016: új kötettel bővült a sorozat

A munkaerőhiány a hazai közbeszéd egyik népszerű témája. De vajon nem szakértőként észrevesszük-e a gyakran felbukkanó tévhiteket? Elgondolkoztunk-e már a munkaerőhiánnyal összefüggő demográfiai, szakképzési és bérezési problémákon? Az MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézetének legújabb kiadványa, A Munkaerőpiaci Tükör – 2016, széles és pontos adatbázisra támaszkodva, az adatok precíz elemzésével járja körül a témát.

  • 357 találat
  • További