Lovász László Honoris Causa Pro Scientia Aranyérmet kapott

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács legrangosabb, meghatározó személyiségeknek szóló, kétévenként odaítélt elismerését a tudományos diákköri munkát és a tehetségeket támogató feladatvállalásáért, példamutató személyes elkötelezettségéért és nemzetközileg elismert szakmai munkásságáért vehette át az Akadémia elnöke.

2017. november 21.

Az Akadémia Székháza adott helyet az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) éves rendezvényének, melyen a legjobb diákköri pályamunkákat készítő, valamint tanulmányaikban, szakterületükön kiemelkedően teljesítő fiatalokat díjazták. E rendezvény lezárásaként adták át a Honoris Causa Pro Scientia Kattintson a galériáhozAranyérmeket.

A kitüntetést az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) döntése alapján kétévente a társadalomtudományok és a természettudományok egy-egy kiemelkedő képviselője, valamint egy közéleti személyiség kapja meg. Idén Lovász László mellett Csépe Valéria, egyetemi tanár iskolateremtő tevékenységéért, a tehetségeket és a tehetséggondozást támogató munkásságáért, valamint Cziráki Szabina Katalin, az OTDT titkára elkötelezett, a fiatalok munkáját és előrejutását támogató tevékenységéért, a tehetséggondozás áldozatos segítéséért kapta az elismerést.

Az MTA elnöke elmondta, hogy meghatározó jelentőségűnek tartja a diákköri mozgalmat a tudományos kutatók pályáján, amit mi sem mutat jobban, mint az, hogy a doktoranduszok 80-90 százaléka egykori diákkörösök közül kerül ki. Így az Akadémia tudományos utánpótlásában is jelentős szerepet kap a diákköri munka.

Lovász László arra biztatta a fiatal kutatókat, hogy váljanak maguk is a fiatalabb generációk mentoraivá, segítsenek a tehetséges középiskolásoknak megismerni a kutatói pálya lehetőségeit.

Az alábbi képre kattintva láthatók képeink a rendezvényéről.

Galériánkért kattintson a képre Forrás: mta.hu/Szigeti Tamás