Kutatás és uniós források: visegrádi csúcs az Akadémián

Hogyan lehet csökkenteni a régi és új uniós országok eredményessége közötti különbséget a tudományos pályázatok területén? Egyebek mellett erre a kérdésre keresik a választ a V4-ek tudományos akadémiáinak képviselői szerdán kezdődött budapesti találkozójukon. A tanácskozást az európai kutatási és kutatásfinanszírozó szervezetek érdekeit az Európai Unió intézményeiben képviselő Science Europe által rendezett workshop egészíti ki.

2016. október 26.

Európán belül jelentős eltérések vannak az egyes tagállamok kutatási és innovációs teljesítményei között. A korábban is meglévő különbségeket tovább súlyosbította az elmúlt évtized pénzügyi válsága és az egyes országok központi költségvetéséből a kutatásra és fejlesztésre fordítható források eltérő nagysága.

Az „olló” ráadásul tovább nyílik. Az EU hetedik – Kutatási Technológiafejlesztési és Demonstrációs Keretprogramjának (FP7) adatai azt mutatják, hogy az úgynevezett új tagállamokba (EU-13) csupán a források alig több mint 4 százaléka jutott.

Magyarország a régió más országaival összehasonlítva eredményes az Európai Kutatási Tanács (European Research Council) pályázatain: 2007 és 2013 között a térség 107 nyertes projektje közül 47 érkezett hazánkból. Bár a magyar kutatók azóta is kiemelkedő pályázati aktivitást tanúsítanak további jelentős erőfeszítésekre van szükség az uniós források megszerzéséhez.

Ezért Lovász László, a V4-ek akadémiáinak másik három elnökével együtt korábban Brüsszelben is tárgyalt a tagországok pályázati sikerességének javításáról. Az MTA konferenciákat, felkészítőket is szervez az ERC-re való pályázás eredményességének javítása érdekében, az MTA Titkárságán pedig létrehozták szintén e cél érdekében a Kutatási Pályázatok Főosztályát.

A visegrádi négyek akadémiáinak elnökei 1999 óta találkoznak minden évben informális keretek között, hogy megvitassák a tudományos életet és intézményeiket érintő aktuális problémákat, stratégiákat. Mostani budapesti tanácskozásukon a közös fellépés lehetőségeiről is véleményt cserélnek. A rendezvényt az európai kutatási és kutatásfinanszírozó szervezetek érdekeit az Európai Unió intézményeiben képviselő Science Europe által rendezett workshop egészíti ki. Ezen megfogalmaznak néhány olyan kulcsfontosságú üzenetet, amelyeket megvitatnak majd a Science Europe Közgyűlésén is.