Konferenciát rendeztek Kondorosi Ádám emlékére Franciaországban

A magyar mikrobiológus nevéhez fűződik a franciaországi Nemzeti Tudományos Kutatóközpont növénytani kutatásainak nemzetközi színvonalra fejlesztése. Az MTA néhai tagjának emlékére szervezett tudományos tanácskozást kétévente rendezik meg abban a kutatóintézetben, amelynek Kondorosi Ádám volt az igazgatója.

2017. május 11.

Kondorosi Ádám emlékére rendezett növény-mikrobiológiai konferenciát a franciaországi Nemzeti Tudományos Kutatóközpont (Centre nationale de la recherche scientifique, CNRS) Növénytani Intézete (Institut des Sciences Végétales, IPS2) április 24–25-én. A tanácskozás színhelye az intézet Gif-sur-Yvette-i központja volt Versailles-től délre. Néhány téma a konferenciáról: A Rhizobiumok és a zöldségek szimbiózisa, jótékony hatású gombák, endofiták és növénynövekedést elősegítő rizobaktériumok. A mintegy 130 résztvevő több mint 10 országból érkezett.

Kondorosi Ádám 1946–2011 Kondorosi Ádám 1946–2011 Fours: Institute of Plant Sciences Paris-Saclay

A kétnapos találkozót immár harmadik alkalommal szervezi meg az a kutatóintézet, amely kutatási irányainak a nemzetközi tudományos élet körforgásába illesztése Kondorosi Ádám neves magyar növénybiológus nevéhez fűződik. A szervezők elmondása szerint a Kondorosi-szimpóziumot kétévi rendszerességgel kívánják megrendezni – adta hírül Magyarország párizsi nagykövetsége, a rendezvény egyik támogató intézménye.

A 2011-ben elhunyt Kondorosi Ádám az MTA rendes tagja volt. 1969-től az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont (MTA SZBK) Genetikai Intézetének kutatója. Fő kutatási területe a Rhizobium meliloti baktérium nitrogénkötésben játszott szerepe, majd a a növény és a baktérium közötti jelátviteli utak, e szimbiózisban kialakuló molekuláris kölcsönhatások vizsgálata volt. Több mint 250 tudományos közleményt jegyzett; harmincéves koráig három ízben publikált a Nature-ben.

1984-től az MTA SZBK Genetikai Intézetének helyettes igazgatói tisztségét töltötte be. 1989-ben nyílt nemzetközi pályázat nyomán lett a CNRS Növénytani Intézetének igazgatója. Ugyanitt francia–magyar közös kutatólaboratóriumot vezetett felesége, Kondorosi Éva növénybiológus, az MTA rendes tagja részvételével. CNRS Növénytani Intézete és az MTA SZBK között azóta is intenzív, folyamatos tudományos együttműködés zajlik.