Tanárképzési stratégia Finnországban – Jari Lavonen professzor előadásai | MTA

Tanárképzési stratégia Finnországban – Jari Lavonen professzor előadásai

Az MTA Tantárgy-pedagógiai Kutatási Program meghívására szakértői munkalátogatást tesz Magyarországon Jari Lavonen, a Helsinki Egyetem professzora. A finn kutató két nyilvános előadást is tart: egyet Budapesten, egyet pedig Szegeden.

2018. június 4.

A természettudományok oktatásának professzora, a Finn Tudományos Akadémia tagja, a Finn Nemzeti Tanárképzési Fórum elnöke hazája pedagógusképzéséről beszél majd.

Jari Lavonen Fotó: https://tuhat.helsinki.fi/

Az érvényes finn kormányprogram oktatáshoz kapcsolódó kulcsprojektjeinek részeként az Oktatási Minisztérium 2016 februárjában létrehozta a Finn Tanárképzési Fórumot. Ennek célja az volt, hogy előmozdítsa a tanárképzésnek a nemzeti reformprogram részét alkotó tökéletesítését. Az egyetemekről, iskolákból, tanári, önkormányzati és diákegyesületekből, valamint a Kulturális és Oktatási Minisztériumból meghívott mintegy 100 szakértő átfogóan vizsgálta a tanári munkáról és a tanárképzésről folytatott kutatások eredményeit, értékelte más országok tanárképzési stratégiáit és végül egy országos ötletbörzét is szervezett.

A 2016 októberében közzétett új tanárképzési stratégia három területen definiálta a tanári kompetenciákat. Megfogalmazza, hogy milyen képzésre és folyamatos szakmai fejlődésre van szükségük a tanároknak ahhoz, hogy támogathassák a tantermekben a diákok számára aktuálisan, a közeli és a távoli jövőben szükséges kompetenciák (tudás, készség és magatartás) elsajátítását. A Fórum 2017 tavaszán és őszén 50 millió eurót osztott fel a tanárképző intézmények között a fejlesztési program céljainak gyakorlati megvalósítására.

Jari Lavonen budapesti előadásának helyszíne és ideje:
ELTE TTK lágymányosi kampuszán (1117 Pázmány Péter sétány 1/A)
2018. június 11. du. ½ 3

A szegedi előadás helyszíne és ideje:
SzAB székház (6720 Somogyi utca 7.)
2018. június 14. du. 4 óra

További információ

Szalay Luca, ELTE TTK Kémiai Intézet, luca@chem.elte.hu
Korom Erzsébet, SzTE Neveléstudományi Intézet, korom@edpsy.u-szeged.hu