Indiana állam kormányzója az Akadémián

Elsősorban az oktatási és kutatási együttműködés bővítésének lehetőségeiről tanácskozott Eric Holcomb indianai kormányzó és Jim Schellinger indianai kereskedelmi miniszter a Magyar Tudományos Akadémián vendéglátójukkal, Lovász László elnökkel.

2017. június 16.

A magyar kutatói közösség számára a közép-nyugati állam jelentőségét az adja, hogy az Indiana University (IU) bloomingtoni campusán működik az amerikai kontinens legjelentősebb, mára gyakorlatilag egyedüli magyar tanulmányok programja. Az MTA és az Indiana University által 1979-ben alapított és azóta is működő Ránki Chair vendégprofesszori program keretében a magyar tanulmányok oktatásához egy-egy kiváló magyar vendégprofesszor is hozzájárul, angol nyelvű kurzusokat vezetve a magyar kultúra, irodalom, művészet, történelem vagy más, Magyarország múltjával, jelenével összefüggő témában.

Lovász László és Eric Holcomb Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Lovász László bemutatta a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának működését és eredményeit. Szólt az idén ősszel Jordániában rendezendő World Science Forumról, amelynek szervezői között az MTA egyik partnere az Amerikai Társaság a Tudomány Fejlődéséért (AAAS).

A tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy a kétoldalú tudományos kapcsolatok bővítése szempontjából fontos az IU magyar programjának fenntartása és további együttműködési területek kialakítása. A kapcsolatok bővítésének lehetőségei között szóba került egyebek mellett egy technológiai inkubátor létrehozása és magyar startupok amerikai támogatása is.