Ami a honfoglaló magyarok csontjaiból megtudható, ismét filmklub az Akadémián: a Szigma – a holnap világa április 18-ai adása

Az antropológiai vizsgálatok azt mutatják, hogy a honfoglaló magyarok viszonylag gyorsan keveredtek a Kárpát-medencében lakó népekkel. Mit tudnak róluk a régészek és milyen új módszerekkel vizsgálják a leleteket? Ez is kiderült a tudományos magazin legújabb adásából.

2017. április 20.

A honfoglaló magyarokról a korábbi leírások alapján úgy tudjuk, hogy apró termetű, zömök, külsejüket tekintve ázsiai jellegzetességeket hordozó emberek lehettek. A legfrissebb genetikai vizsgálatok viszont kiderítették, hogy nem sokban tértek el az itt lakó egyéb népcsoportoktól, amelyekkel ráadásul gyorsan keveredni kezdtek.

Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézetében létrehozott genetikai kutatólaboratóriumban a kőkortól egészen a késő bronzkorig terjedően tanulmányozzák a Kárpát-medencében fellelt emberi maradványokat. Mende Balázs, a kutatás vezetője számolt be eredményeikről a Szigmában, az Inforádió és az MTA tudományos hírmagazinjában. A régész beszélt a honfoglaló magyarok antropológiai felépítéséről, temetkezési szokásairól, illetve arról, hogy milyen halálozási okokra lehet következtetni a csontozatukból.

Idén is elindult az akadémiai filmklub: nyolc héten át lesznek tudományos ismeretterjesztő ingyenes filmvetítések az MTA Székházában. Nem csak természettudományos filmeket láthatnak majd az érdeklődők, hanem például történelmi, régészeti témájúakat is. A vetítések után a nézők találkozhatnak az alkotókkal, és szakértőktől kaphatnak részletes háttérinformációkat egy-egy témáról. A filmklub tervezett programjáról a szervező, Rédey Soma beszélt.

A filmklub műsora, és a filmekhez tartozó leírások az alábbi linken elérhetőek: mta.hu/filmklub.

A Szigma – a holnap világa 2017. április 18-ei adása itt meghallgatható.

A műsor korábbi adásairól itt tudhat meg többet.