Erdős László matematikus Leonard Eisenbud-díjat kapott

2017. január 5-én vette át Erdős László és Hong-Tzer Yau az Amerikai Matematikai Társulat (AMS) Leonard Eisenbud Prize for Mathematics and Physics díját Wigner-féle véletlen mátrixok sajátérték-statisztikái univerzalitási tulajdonságainak igazolása terén elért, áttörést hozó eredményeiért.

2017. január 10.

A háromévenként kiosztott díjat az AMS 2006-ban alapította Leonard Eisenbud (1913–2004) kiemelkedő matematikai fizikus emlékére, aki Wigner Jenő irányításával szerzett PhD-fokozatot Princetonban 1948-ban, és az atommag szerkezetének leírásában ért el kiemelkedő eredményeket.

A bevezetőben említett univerzalitást Wigner Jenő egy 1955-ös dolgozatában jósolta meg, amikor nehéz atommagok viselkedését tanulmányozta. Matematikailag itt arról van szó, hogy nagy mátrixok sajátértékeinek statisztikái aszimptotikusan azonosan viselkednek abban az értelemben, hogy az aszimptotika csak a mátrixok szimmetriatulajdonságaitól függ. Erdős és Yau 2009 óta dolgozatok sorozatában bizonyította ezt igen általánosan és finom tulajdonságokra is érvényesen.

Névjegy

Erdős László Forrás: mta.hu

Erdős László 1990-ben szerzett matematikusdiplomát az ELTE-n Szász Domokos irányításával, majd PhD-fokozatot a Princeton Universityn Eliott Lieb vezetésével. Már a Brown-mozgás mechanikai modelljeiről írt szakdolgozatának D. Q. Tuyennel közös eredményeit is vezető folyóiratokban publikálta. Doktori dolgozatának témáját: Lieb–Thirring-egyenlőtlenségek – úttörő – kiterjesztését mágneses tér jelenléte esetére tovább folytatta, majd áttörést ért el H. T. Yauval közösen a lineáris kvantum Boltzmann-egyenlet levezetésével. A kvantumstatisztikus fizika számos más egyenletének (mint a lineáris és nem-lineáris Schrödinger-egyenlet, a Hartree-, a Gross–Pitaevsky-egyenlet) igazolásában és tulajdonságaik megértésében ért el kiemelkedő eredményeket. 2013 óta az Institute of Science and Technology, Austria professzora, az Erdös Group vezetője. A matematikai statisztikus fizika és analízis hazai iskoláival folyamatos kapcsolatot tart.

Erdős Lászlót az MTA 187. közgyűlése választotta 2016 májusában az MTA külső tagjává, korábban 2015-ben az Osztrák Tudományos Akadémia levelező tagja, valamint az Academia Europaea tagja lett.