Emléktábla hatalmi erőszak áldozatául esett agrárkutatók emlékének

Három, az MTA martonvásári kutatóintézetéből 1957-ben elhurcolt és megalázott tudós emlékére avattak emléktáblát az akadémiai kutatóhelyen. Az ünnepségen beszédet mondott Boross Péter volt miniszterelnök. Az avatáson részt vett Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese, Balázs Ervin, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont főigazgatója, valamint Szabó Tibor, Martonvásár polgármestere is.

2017. március 6.
Fotó: mta.hu/ Szigeti Tamás

Az emléktábla felirata:

„MEGEMLÉKEZÉSÜL

1957. március 6-án karhatalmisták elhurcolták és testileg, lelkileg kegyetlenül megalázták Dr. Friedrich Bélát, kutatóintézetünk alapító igazgatóját, Dr. Kiss Árpádot, a modern hexaploid tritikálé első megalkotóját és Dr. Kükedi Endrét, kiváló munkatársunkat. Ezen szomorú esemény ellenére kollégáink megmaradtak a szó legnemesebb értelmében embernek, akikre ma is tisztelettel és nagyrabecsüléssel gondolunk.

Ezt az emléktáblát abban a reményben helyezzük el, hogy kutató a jövőben soha nem lesz hatalmi erőszak áldozata.

Martonvásár, 2017. március 6.
az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Kollektívája"

Boross Péter volt miniszterelnök, Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese, Balázs Ervin, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont főigazgatója, Szabó Tibor, Martonvásár polgármestere az emléktábla avatásán Fotó: mta.hu/ Szigeti Tamás