Elhunyt Esterházy Péter

Életének 67. évében, július 14-én meghalt Esterházy Péter Kossuth-díjas író, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja.

2016. július 15.
Esterházy Péter Fotó: 168 óra

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen matematikából szerzett diplomát, de 1978-tól írásaiból élt. Első novelláskötete, a Fancsikó és Pinta 1976-ban jelent meg, és bár ez is és a következő kötete is élénk visszhangot keltett, az igazi áttörést a Termelésiregény (kisssregény) (1979) című műve hozta meg. Ettől kezdve minden megszólalását fokozott figyelem övezte.

Mintegy negyven könyve jelent meg, műveiből számos film készült. Munkásságából kiemelkedik két összegző műve, a korai Bevezetés a szépirodalomba (1986), érett korszakából pedig a Harmonia cælestis (2000) és folytatása, a Javított kiadás (2002).

Betegségéről közzétett Hasnyálmirigynaplója (2016), amelyben rettenthetetlen derűvel nézett szembe halálával, felemelő lezárása hatalmas életművének.

Éles elméje, szellemes nyelvjátékai, provokatív idézéstechnikája, végsőkig feszített önreflexivitása, az irodalmi formák határait radikálisan átrajzoló poétikája, valamint erkölcsi és politikai tisztánlátása, illetve bátor közéleti szerepvállalása nemcsak a kortárs magyar irodalomra volt rendkívüli hatással, hanem széles körű nemzetközi elismertséget is hozott számára.

Több mint húsz nyelvre fordították le műveit, számos hazai és nemzetközi díjat, kitüntetést kapott, melyek sorából kiemelkedik a Herder-díj és az Ordre des Arts et des Lettres parancsnoki fokozata.

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia mellett tagjai közé választotta a Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung (Darmstadt), az Akademie der Künste (Berlin) és az Académie Européenne des Sciences, des Arts et des Lettres is.

Esterházy Péter halálával súlyos veszteség érte a magyar kultúrát.