Bukarest: Dizájn Hét Sepsiszentgyörgy 2016

2016. november 2.

A rendezvénysorozat 2015-ben a tavaly azzal a céllal indult útjára, hogy a román és magyar dizájnerek számára találkozási alkalom teremtődjön, melyben a dizájnszakma helyi képviselői kapcsolatot jelenthetnek. A piac szereplőinek a bevonzása mellett, cél az is, hogy a tehetséges, fiatal erdélyi dizájnerek lehetőséget kapjanak a nemzetközi mezőnyben való megmutatkozásra. A tradíció és innováció tematikája hangsúlyozza, a kapcsolódási lehetőségek keresését a helyi kézműves- és textilipari hagyományok, illetve a kortárs dizájn között, hiszen ezt a motívum a székelyföldi kreatív ipar fontos tényezője.

A Dizájn Hét idei kiadásának témája: játék és kommunikáció. E témaválasztással elsősorban arra keressük a választ, hogy a dizájn hogyan hat, hogyan kommunikál, és ezáltal hogyan teremt hozzáadott értéket a tárgyak, termékek világában. A dizájn feladata a tárgyak funkcionalitásának, ergonómiájának és esztétikai minőségének az összehangolt biztosítása, de az élvezhetőség, a személyes identitás, a státus kifejezhetőségének garantálása is, hiszen egy tárgy vagy egy termék nemcsak a tulajdonosa számára hordoz jelentést, hanem a tulajdonosáról magáról is kommunikál. A dizájn ugyanakkor az újítás, a kísérletezés, a jelentésekkel és formákkal való játék domíniuma, a tárgyak és termékek „egyéniségének” a garanciája. Rendezvényeink során azt is megpróbáljuk körbejárni, hogy a játékosság és a kreatív megoldások mennyiben járulnak hozzá egy szerethetőbb, vonzóbb, következésképp versenyképesebb termék kialakításához.

A november 21–27. között zajló rendezvényünk során olyan kiállításokat, szakmai fórumokat és programokat tervezünk, amelyekben a játékos, a kreatív, az innovatív design szerepére próbáljuk a figyelmet ráirányítani, illetve arra, hogy az ilyen típusú tervezésnek ma kiemelt szerepe van a termékkommunikációban és a piaci pozícionálásban. Rendezvényünkről további információk honlapunkon, illetve Facebook-oldalunkon érhetők el.