Bővülő források a felfedező kutatásokban – az NKFI Hivatal pályázatainak eredményei

Több mint 400 kutató és kutatási projekt nyert összességében 11,5 milliárd forintot meghaladó támogatást a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal felfedező kutatásokat ösztönző programjaiban. Az NKFI Hivatal 2017-ben megnövelt keretösszeggel, a kutatói életpálya különböző szakaszaihoz jobban illeszkedő új pályázati konstrukciókkal tette közzé a felfedező kutatásokat ösztönző felhívásokat. Idén a támogatás 40 százalékát 40 év alatti kutatók nyerték el.

2017. július 12.

A felfedező kutatások támogatásának hazai rendszerében az NKFI Hivatal a kutatói közösség tagjainak szélesebb köre által pályázható önálló kutatói kezdeményezésű témapályázatok és a posztdoktori program konstrukciói mellett célzott kiválósági programokkal az élvonalbeli kutatások versenyképességét is ösztönzi.

A pályázati rendszer a kutatói életpályára belépő posztdoktorok (PD_17), az önálló kutatást elindító és kutatócsoportot alapító fiatal kutatók (FK_17), valamint a tapasztaltabb kutatók számára (K_17) egyaránt lehetőséget biztosít alapkutatási projektjük támogatására. Idén az alapkutatást folytató kiváló hazai kutatók eredményeinek nemzetközi láthatóságát ösztönző felhívással (KH_17) is kiegészült a felfedező kutatások kutatói kiválóságot támogató pályázati rendszere.
A tavalyi 8,8 milliárd forintról 2017-ben – részben új felhívások meghirdetésével – összességében 12 milliárdra bővült a felfedező kutatási felhívások keretösszege.

A kutatói kreativitás és eredményesség megerősítését célzó, bármely tudományterületről kezdeményezett projekteket támogató kutatási témapályázatok (K_17) keretében idén 197 új kutatási projekt indulhat összesen 6,5 milliárd forint támogatással. A posztdoktori kiválósági program (PD_17) 1,5 milliárd forintos keretösszegéből a kutatói pályáját most kezdő, de már tudományos fokozattal rendelkező 99 kutató nyert három évre ösztöndíjat. A fiatal kutatóknak idén először célzottan meghirdetett témapályázat (FK_17) keretében 40 év alatti kutatók kezdhetnek 108 új projektet összességében 3 milliárd forintos támogatással. A kiváló eredményeikkel a legnagyobb nemzetközi hatást kiváltó hazai kutatócsoportok közül 27 sikeres pályázat felelt meg a szigorú feltételeknek és nyert összesen félmilliárd forintos támogatást a hazai tudományos eredmények nemzetközi láthatóságát ösztönző új kiválósági programban.

Tovább az NKFI Hivatal honlapján megjelent hírre.