Kőbe vésett hazaszeretet – betűvédnökök kerestetnek

Széchenyi István soproni szobrának felújításához keresnek támogatókat azok a civilek, akik azzal is szeretnének tisztelegni az MTA alapítójának szellemisége és életműve előtt, hogy egy hazaszeretetről szóló mondatát márványtáblába vésetik.

2016. július 26.

„A hazaszeretet azon szent láng, melyért, bármily gyermeki érzelemnek gúnyolják is azt a világ hidegen számító cosmopolitái, nincs mit pirulnunk, mert a legtöbb magasztos cselekedet mégis innen vette, innen veszi, és innen fogja venni a Földön eredetét” – mondta Széchenyi István 1846-ban, az Akadémia decemberi ülésén.

Széchenyi 1846-os beszédének ezt a mondatát szeretnék soproni civilek – a város közreműködésével – az MTA alapítója születésének 225. évfordulója alkalmából a Széchenyi-szobor eddig üresen álló négy táblájára négy nyelven (magyarul, németül, horvátul és angolul) felvésetni – emlékeztetőül arra, hogy Széchenyi István – más nemes cselekedetei mellett – Sopron városának fejlődését is jelentős mértékben támogatta (amiért a város első díszpolgárává is választotta).

Mint az a program kezdeményezőinek honlapján olvasható: betűvédnökségi programjuk célja az, hogy Széchenyi szavai által felhívják a figyelmet a hazaszeretet fontosságára.

További információk a programról és annak támogatásáról ide kattintva olvashatók.