A természettudósok és társadalomtudósok két vezető világszervezete fontos lépést tett az összeolvadás irányában

A Nemzetközi Tudományos Tanács (International Council for Science – ICSU) és a Nemzetközi Társadalomtudományi Tanács (International Social Science Council – ISSC) rendkívüli közös közgyűlésén az összeolvadás mellett döntött.

2016. október 28.

Ahogyan azt a két nemzetközi tudományos szervezet elnökei, Alberto Martinelli (ISSC) és Gordon McBean (ICSU) is kiemelték az október 24-én Oslóban tartott találkozón, a 21. század globális kihívásaira, a fenntartható fejlődés, az egyenlőtlenségek, a klímaváltozás vagy a globális vízgazdálkodás égető problémáira a tudósok csak a társadalom- és természettudományok művelőinek szoros együttműködésével adhatnak válaszokat.

A két nemzetközi szervezet – amelyeknek a nemzeti tudományos akadémiák mellett az egyes tudományágak világszervezetei is tagjai – jelen levő képviselői közül 78 százalék (ICSU), illetve 87 százalék (ISSC) szavazott az összeolvadásra.

A döntést követően az ICSU és az ISSC egy közös munkacsoportot hoz létre, amely a következő egy évben kidolgozza az együttműködés részletes feltételeit és lépéseit. Amennyiben a tagok a munkacsoport által készített javaslatot egy év múlva, az ICSU 32. közgyűléséen is támogatni fogják, az 1931 óta működő ICSU és az 1948-ban alapított ISSC 2018-ban már egyetlen közös tudományos világszervezetként működik majd.