A szegénység haszna: legitimáció, hatalom, elosztási rendszerek – konferencia az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontban

Magyarország lakosságának mintegy egynegyede ki van téve az elszegényedés és az ezzel járó társadalmi deklasszálódás veszélyének. Hogyan és miért válik a társadalomban működő rendszerek szerves részévé a szegénység? Ki sajátíthatja ki a szegénységet? Ki húz hasznot belőle? Hogyan lehet ennek a jelenségnek a felismerése egy konzervatív társadalompolitika része? Az MTA TK május 30-i konferenciáján egyedi megközelítésből vizsgálják a szegénység jelenségét.

2017. május 23.

Az előadások során megnézik, hogy a jelenlegi szociálpolitika – mely közvetve vagy közvetlenül számos társadalmi csoport érdekeivel találkozik – mennyiben stabilizálja a társadalmi egyenlőtlenségeket, és járulhat hozzá az egyenlőtlenségek növeléséhez és konzerválásához. Megvizsgálják, miért nem váltak fenntarthatóvá az elmúlt években a szegénység csökkentését helyi szinten kezelni kívánó programok.

Hogyan hat egy innovatív fejlesztési projekt a szegények helyi társadalmi integrációjára? Egyebek mellett ez is kiderül a tanácskozáson. Amikor 2010-ben elindult a szociális földprogram Hajdúnánáson, még nem lehetett sejteni, hogy az önkormányzat által rendelkezésre bocsátott termőföld művelése nem csak a szegény családok megélhetését segíti, hanem a közösségen belül új identitást és elfogadottságot is ad a részükre.

2010-re a munkanélküliség a település lakói között meghaladta a 10 százalékot, a gyerekek több, mint fele hátrányos helyzetűnek minősült. A mezőgazdász végzettségű polgármester a probléma kezelésére egy sajátos kezdeményezést indított. Az EMMI Szociális Földprogram pályázatainak támogatásával megvalósított program keretében támogatást nyújtanak a helyi hátrányos helyzetű családoknak önellátó mezőgazdasági termeléshez a saját kertjükben vagy az önkormányzat által biztosított közös földterületen. A programba bekapcsolják a helyi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársait, akik oktatási és tanácsadó programokat koordinálnak. A projektet közösségépítő események (fesztiválok, versenyek) gazdagítják.

Csurgó Bernadett és Kovách Imre, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont szociológus kutatói ezen az alföldi kisváros példáján keresztül vizsgálták, hogyan hatott ez a projekt a szegények helyi társadalmi integrációjára, ezen keresztül identitására, önképére és a közösségen belüli megítélésére. Kutatásuk eredményeiről a konferencián számolnak be.

Az MTA TK rendezvényén szó lesz arról is, hogy miként járult hozzá a Jobbik 2011-es gyöngyöspatai sikeres mozgósításának és általában a nacionalizmus új formáinak sikeréhez az, hogy társadalmi szereplők új keretbe helyeztek gazdasági és társadalmi okokra visszavezethető ellentéteket.

A konferencián való részvétel ingyenes, regisztrációhoz nem kötött.

A konferencia részletes programja eseménynaptárunkban elérhető.