Emléktáblát kapott a világ egyik leghíresebb geofizikusa az MTA Könyvtárában Emléktáblát kapott a világ egyik leghíresebb geofizikusa az MTA Könyvtárában

Emléktáblát kapott a világ egyik leghíresebb geofizikusa az MTA Könyvtárában

Milutin Milanković szerb geofizikusnak az első világháborút kényszerűen Budapesten kellett töltenie. Internálását végül kutatással töltötte, hála az MTA Könyvtára legendás igazgatójának, Szily Kálmán matematikusnak. A könyvtárban végzett munka lett az alapja a klímaváltozásokat csillagászati összefüggésekbe ágyazó elméletének. A tudománytörténeti fontosságú epizódra mostantól emléktábla hívja fel a figyelmet az MTA Könyvtár és Információs Központ olvasótermében.

Török Ádám főtitkárjelölti koncepciója 2017–2020-ra Török Ádám főtitkárjelölti koncepciója 2017–2020-ra

Török Ádám főtitkárjelölti koncepciója 2017–2020-ra

A Magyar Tudományos Akadémia felső vezetői közötti munkamegosztást az MTA-törvény 13–15. paragrafusa keretjelleggel határozza meg, hangsúlyozva az MTA elnökének egyszemélyi hatáskörét és felelősségét az MTA irányítása, az MTA képviselete, az MTA költségvetési fejezetet irányító szervének vezetése, valamint az akadémiai vagyon kezelése vonatkozásában. Az Alapszabály és az SZMSZ részletesen kifejti és értelmezi ezeket a rendelkezéseket, nagyrészt ezekben szerepel a főtitkári feladat- és jogkör pontosabb meghatározása is.

Beindult a világ leghosszabb szupravezető lineáris részecskegyorsítója – wigneres kutatókkal a fedélzeten Beindult a világ leghosszabb szupravezető lineáris részecskegyorsítója – wigneres kutatókkal a fedélzeten

Beindult a világ leghosszabb szupravezető lineáris részecskegyorsítója – wigneres kutatókkal a fedélzeten

Atomi felbontással térképezhetők fel a vírusok szerkezete, sejtek molekuláris összetétele fejthető meg, háromdimenziós „fényképek” készíthetők a nanovilágról – csupán néhány azok közül a lehetőségek közül, amelyeket a kutatók számára kínál a European XFEL röntgenlézer elektrongyorsítója. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban jelenleg két kutatócsoport készül arra, hogy a berendezés egyik első használója legyen.

A jövő egészségügyének új szempontjait tárja fel az Akadémia A jövő egészségügyének új szempontjait tárja fel az Akadémia

A jövő egészségügyének új szempontjait tárja fel az Akadémia

A Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztályának kezdeményezésére 2017. április 18-án megalakult a 21. századi egészségügy helyzetét vizsgáló, a hazai kihívásokra is választ kereső és megoldási javaslatokat kidolgozó Elnöki Bizottság az Egészségért. A bizottság alakuló ülésére Lovász László, az MTA elnöke 15 szakembert hívott meg.

CEU: Lovász László levélben fordult Áder Jánoshoz CEU: Lovász László levélben fordult Áder Jánoshoz

CEU: Lovász László levélben fordult Áder Jánoshoz

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke péntek este küldött levelében arra kérte Áder János köztársasági elnököt, tegyen meg mindent, hogy a CEU, ez a fontos oktatási intézmény és kutatóműhely zökkenőmentesen, a korábbi sikeres keretek között folytathassa munkáját.

A desszertborok sikerét hozta az MTA 2017-es bormustrája A desszertborok sikerét hozta az MTA 2017-es bormustrája

A desszertborok sikerét hozta az MTA 2017-es bormustrája

Tizenhárom magyar és egy határon túli borvidék 51 pincészetének 126 bora versengett az MTA Bora 2017 Borverseny díjaiért. A borértő tudósokból és szakértőkből álló bírálóbizottság poharaiba a legtöbb tétel idén is Tokajból érkezett. A legnépesebb mezőny a középkategória fehérborainál alakult ki, minőségben pedig leginkább a két édes kategóriába nevezett borok vívták ki a zsűri elismerését.

Az MTA elnöke a CEU-ról – frissítve Az MTA elnöke a CEU-ról – frissítve

Az MTA elnöke a CEU-ról – frissítve

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az mta.hu-nak március 29-én elmondta: fontos, hogy a CEU maradjon. Az MTA álláspontja az, hogy fontos ennek a jelentős szakmai műhelynek a fenntartása.

Két újabb akadémiai ERC-nyertes: 2016 rekordév volt Két újabb akadémiai ERC-nyertes: 2016 rekordév volt

Két újabb akadémiai ERC-nyertes: 2016 rekordév volt

Folytatódik a magyar kutatók sikersorozata az Európai Kutatási Tanács pályázatain: újabb három kutató nyerte el az ERC támogatását. Közülük ketten, Acsády László idegtudós és Pyber László matematikus az MTA kutatóintézet-hálózatában dolgoznak. A harmadik nyertes Csibra Gergely pszichológus a CEU-ról.

  • 210 találat
  • További