A Korunk Kulcsa díjjal ismerték el Zsoldos Attilát

A Kolozsváron megjelenő társadalomtudományi folyóirat, a Korunk szemlélettágító, tudatalakító munkájában betöltött szerepéért idén Zsoldos Attila történész, az MTA rendes tagja kapta a lap 2004-ben alapított elismerését.

2018. február 27.
Zsoldos Attila Fotó: szekesfehervar.hu

„Zsoldos Attila úgy történész, hogy valamiféle jó értelemben vett és elmélyült szakmai ráérősséggel közelít a történelemhez. Mindig van ideje gondosan odafordulni kutatása tárgyához – miközben tisztában van azzal, hogy az idő ugyanúgy építő elem, mint a kő, tégla vagy fa – és így a történész színpadi rendező is, aki belekomponálja művébe az idő dramaturgiai szerepét. Az idődimenziót kiemelten kezelő sokszempontú vizsgálódás mellett ugyanakkor a megfogalmazás igényessége is mindig alapvető jellemzője írásainak” – méltatta az akadémikus tevékenységét az ünnepélyes díjátadáson Kovács Kiss Gyöngy főszerkesztő.

Mint elmondta, Zsoldos Attilát sokéves munkakapcsolat fűzi a kolozsvári folyóirathoz. A 2007-ben indított Korunk Akadémia előadásaira mindig készségesen és önzetlenül elvállalta, elvállalja a felkérést, mint ahogyan a Korunk alapításának 90. évfordulójára szervezett konferencián való részvételt is.

A szerkesztőség egyhangú szavazással ítélte neki az ez évi Korunk Kulcsa díjat.