// ERC Nemzeti kapcsolattartó pont

Megjelent az NKFIH új pályázati programja a magyar kutatók ERC-pályázatokon történő sikeres szereplésének elősegítésére

ERC-projektet megvalósító kutatócsoportnál történő tapasztalatszerzésre nyílik lehetőség a magyar kutatók számára

2016. szeptember 1.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2016. augusztus 30-án hirdette meg ERC_16_MOBIL címen azt a 2017 végéig szóló pályázati programot, amelynek keretében a magyarországi kutatóhellyel jogviszonyban álló kutatók lehetőséget kapnak arra, hogy minimum 3, maximum 4 hónapot töltsenek el kutatómunka és tapasztalatszerzés céljából olyan kutatócsoportnál, amelynek vezetője Starting Grant, Consolidator Grant vagy Advanced Grant támogatás nyertese.

A programot az ERC kezdeményezésére indították, EU-szerte egyelőre 5 ország - Csehország, Észtország, Lengyelország, Szlovénia és Magyarország (valamint Belgiumon belül Flandria) hirdette meg a maga pályázati kiírását a potenciális ERC-pályázók ösztönzése érdekében. Magyarországon ezt a feladatot az NKFI Hivatal végzi. Az ERC a tagállami pályázati kiírásokkal egyidőben mintegy 2800 ERC-nyertest keresett meg levélben azzal a felkéréssel, hogy vállalkozzon a program keretében jelentkező kutatók fogadására a saját ERC-projektjének megvalósítása keretében. Az ERC e témában közzétett friss híre itt olvasható.

A magyarországi pályázati program célja annak elősegítése, hogy a magyarországi kutatók az így szerzett tapasztalatok birtokában az eddiginél is nagyobb sikerrrel szerepeljenek az ERC pályázatain. A 2016-2017 közötti időszakra a pályázati program rendelkezésére álló költségvetési keret 200 millió Ft, ebből 2016-ra 100 millió Ft jut.

Projektenként 3 és 4 millió forint közötti támogatási összegről van szó. Pályázni a keret kimerüléséig folyamatosan lehet, de legkésőbb 2017. december 30-ig. Az NKFIH negyedévente bírálja majd el a pályázatokat, az első körben a 2016. szeptember 30-ig benyújtott pályázatok bírálata történik meg.

További részletek az NKFIH honlapján itt olvashatók.