// ERC Nemzeti kapcsolattartó pont

Már elérhető a 2018-as ERC Advanced Grant pályázat

2018. július 12.

Az European Research Council (Európai Kutatási Tanács) támogatja a nagy tapasztalattal és elismert kutatási eredményekkel rendelkező kutatásvezetők munkáját. A pályázóknak pályázatukban igazolniuk kell, hogy tudományos elképzeléseikkel úttörő jellegű, ambiciózus eredményekre törekszenek, továbbá szemléltetni szükséges a kutatások megvalósíthatóságát.

Valamennyi ERC felfedező kutatási támogatás esetében a kiválóság az egyetlen értékelési szempont. Ezt alkalmazzák mind a kutatási projekttel, mind a vezető kutatóval összefüggésben. Az értékelés során, a kutatásvezető függetlenné válásának szakaszát, a lehetséges töréseket a jelentkező kutató karrierjében vagy a szokatlan kutatói pályákat is figyelembe veszik.

Az ERC Advanced Grant célja, hogy támogassa a kiváló kutatásvezetőket a karrierjük azon szakaszában, amikor ők már megállapodott kutatásvezetők elismert kutatási eredményekkel. A jelentkező kutatásvezetőknek bizonyítaniuk kell a tudományos javaslatuk úttörő jellegét, ambícióját és megvalósíthatóságát.

Az ERC Advanced Grant keretében legfeljebb 2,5 millió Euró ítélhető oda 5 éves periódusra.

A rangos ERC Advanced Grant esetében elvárás, hogy a vezető kutató aktív kutató legyen, aki az elmúlt tíz évben jelentős kutatási eredményekkel rendelkezik, amelyeket a jelentkezésben be kell mutatnia. Kevés esély van a jelentkezés sikerességére egy ilyen nyilvántartás hiányában, amely a kutatásvezető kivételes vezetési képességét határozza meg az eredetiség és a kutatáshoz való hozzájárulása jelentőségének tekintetében.

Ezért a legtöbb területen az Advanced Grant pályázat kutatásvezetőivel szemben elvárás, hogy a megfelelő területeken bizonyítsák eredményeiket, és a következő feltételek közül egy vagy több teljesüljön:

  • 10 publikáció ahol első szerzőként van feltüntetve (vagy olyan területeken, ahol a szerzők alfabetikus sorrendje a meghatározó: társszerzőként) sajátszakterületén meghatározó nemzetközi, szakértői értékeléssel készült multidiszciplináris tudományos folyóirataiban és/vagy a vezető nemzetközi szakértői értékeléssel készült folyóiratokban és szakértői értékeléssel készült konferencia-kiadványokban.
  • 3 nagy kutatási monográfia, amelyek közül legalább egyet idegen nyelvre fordítottak. Ez a feltétel azoknál a kutatási területeknél lényeges, ahol a monográfiák publikálása a meghatározó (pl. humántudományok és társadalomtudományok).

Egyéb figyelembe vehető szempontok, amelyek különleges teljesítményt vagy elismerést jelezhetnek az elmúlt 10 évben:

  • 5 bejegyzett szabadalom;
  • 10 előadás meghívott előadóként elismert nemzetközi szakmai konferencián vagy felsőoktatási intézményben;
  • 3 kutatóexpedíció kutatásvezető általi vezetése;
  • 3 elismert nemzetközi konferencia vagy kongresszus, ahol a jelentkező a szervezet tagjaként operatív vagy szervezőbizottsági tag volt;
  • Nemzetközi elismertség tudományos és művészeti díjak formájában vagy tagság neves akadémiákon, vagy dokumentált felhasználású termék (pl. építészeti vagy mérnöki tervezés, módszerek vagy eszközök);
  • Jelentős hozzájárulás kiemelkedő fiatal kutatók pályájának elindításához;
  • Elismert vezető szerep valamely ipari újításban.