RSS
130473

Diákok az Akadémián

 

A Diákok az Akadémián résztvevőit Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntötte 2012. november 8-án, csütörtökön 16 órakor az MTA Székházának Dísztermében, és Trócsányi Zoltán  részecskefizikus tartott előadást középiskolásoknak Az isten-részecske címmel.


 


    A gazdag képvilággal szemléltetett előadás az ismert elemi részecskék különleges tulajdonságait a diákok, és nem a részecskefizikában alkalmazott matematika nyelvén mutatta be. A résztvevők a közöttük megfejtett kapcsolatokról és a kutatás eszközeiről tanulhattak. Meggyőződhettek róla, hogy az apró lövedékeknek gondolt részecskék úgy is tudnak viselkedni, mint a fény, így képalkotásra is használhatók, és megérthették, miért lehet elektronmikroszkóppal sokkal jobb felbontású képet alkotni, mint fénymikroszkóppal.

  Az érdeklődők megtudhatták azt is, hogyan lehet a laboratóriumban a részecskéknek óriási energiát adni, valamint az így szerzett energiából új, a természetben eddig meg nem figyelt részecskéket előállítani. Az új ismeretek alapján pedig képet kaphattak arról, hogyan és milyen új részecskét fedeztek fel az idén az Európai Részecskefizikai Laboratóriumban (CERN).

Trócsányi Zoltán az előadás témájáról és a felfedező kutatások hosszabb távú hatásairól is beszélt az mta.hu-nak. A cikk ide kattintva olvasható. 

 Az előadásról készült felvétel megtekinthető online:

Trócsányi Zoltán előadása és prezentációja párhuzamosan, osztott képernyőn itt található. 

Az előadás prezentációja itt megtekinthető.