A Lendület program

A családok folytonos küzdelme volt a magyar történelem – 22 újabb Lendület-kutatócsoportot alapít az MTA A családok folytonos küzdelme volt a magyar történelem – 22 újabb Lendület-kutatócsoportot alapít az MTA

A családok folytonos küzdelme volt a magyar történelem – 22 újabb Lendület-kutatócsoportot alapít az MTA

Hogyan birkóztak meg a járványokkal, éhínségekkel, a családtagok elvesztésével a magyar családok a történelem során? Hol tud bekapcsolódni Magyarország a jövőben áttörést hozó kvantumszámítógép tervezésébe? Milyen új molekulák, reakciók, szemléletek jelentek meg a gyógyszertervezésben és a rákkutatásban? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresi a választ az MTA Lendület programjának idei 22 nyertese.

Megjelent a Magyar Tudományos Akadémia 2017. július 1-jével induló Lendület-kutatócsoportjainak pályázati felhívása Megjelent a Magyar Tudományos Akadémia 2017. július 1-jével induló Lendület-kutatócsoportjainak pályázati felhívása

Megjelent a Magyar Tudományos Akadémia 2017. július 1-jével induló Lendület-kutatócsoportjainak pályázati felhívása

A nemzetközileg kimagasló teljesítményű fiatal kutatók hazahívása és itthon tartása érdekében 2009-ben indított Lendület program támogatásával már több mint 120 kutatócsoport alakult meg. A program 2017-ben az alapkutatások mellett a gazdasági versenyképességet közvetlenül szolgáló, kiemelkedő eredményességű alkalmazott kutatásokat is támogatja.

Tizenegy újabb Lendület-kutatócsoportot alapít az MTA Tizenegy újabb Lendület-kutatócsoportot alapít az MTA

Tizenegy újabb Lendület-kutatócsoportot alapít az MTA

A 100 éves évfordulóhoz közeledve mit tudunk a trianoni békeszerződésről, és mi az, amit még nem? Milyen erők formálták a világegyetemet olyanná, amilyennek ma látjuk? Mit mond az evolúció a rák kialakulásáról? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresi a választ az MTA Lendület programjának idei 11 nyertese. Kutatásaikat az Akadémia öt esztendőn keresztül évente összesen 400 millió forinttal támogatja.

Átlépi a százat a Lendület kutatócsoportok száma

Kik voltak a Homérosz eposzaiban megénekelt görög harcosok Kárpát-medencei kortársai? Miért volt a Magyar Királyság a középkori Európa gazdaságának egyik mozgatórugója? Hogyan támogathatja a matematika a hatékonyabb üzleti befektetéseket? Mennyire megbízhatók az okoseszközök, ha már az életünkről van szó? Hogyan lesz pontosan rákkeltő egy káros szokás vagy környezeti hatás? Az MTA Lendület programjának idei 13 nyertese többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ. Munkájukat az Akadémia 400 millió forinttal támogatja.