II. Filozófiai és Történettudományok Osztálya

Állásfoglalás

A Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai és Történettudományok Osztálya 2018. szeptember 6-i rendkívüli osztályülésén áttekintette a 2019. évi költségvetési törvény elfogadása, valamint a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló 1994. évi XL. törvény módosítása által felvetett, az akadémiai kutatóhálózat jövőjét alapvetően befolyásoló kérdéseket, és azokat illetően az alábbi álláspontot alakította ki.

Minden olyan lépés, mely gyengíti a Magyar Tudományos Akadémia és az akadémiai kutatóhálózat között jelenleg fennálló, szerves kapcsolatot, veszélyezteti az Akadémia törvényben megszabott közfeladatainak ellátását és sérti az Akadémia szintén törvényben biztosított jogait. Az akadémiai kutatóhálózat jövőjét, a továbbiakban is zavartalan és eredményes működését kizárólag az biztosíthatja, ha épségben maradnak az Akadémiának — mint önkormányzati elven alapuló, jogi személyként működő köztestületnek —, s különösen az Akadémia tudományos osztályainak az akadémiai kutatóhálózat igazgatására, irányítására és szakmai felügyeletére vonatkozó jogosítványai. Az Akadémia kutatási pályázatai szintén csak abban az esetben tölthetik be a hivatásukat, ha továbbra is a tudományos teljesítmény kiválóságára alapozottan és az Akadémia szakmai felügyelete alatt működnek.

Nem vitatva a Magyar Tudományos Akadémia elnökének azt a jogát, hogy maga döntsön az Innovációs és Technológiai Minisztériummal folytatott tárgyalásokon az Akadémiát képviselők személyéről, a Filozófiai és Történettudományok Osztálya szükségesnek látja felhívni a figyelmet arra, hogy az Akadémia státusában és hatáskörében, valamint kutatóhálózatának irányításában és szerkezetében esetlegesen bekövetkező változások a társadalomtudományokat általában és a bölcsészettudományokat a maguk sajátosságaival különösen érzékenyen érintik, és ez elengedhetetlenné teszi kompetens képviseletük biztosítását az említett tárgyalások tartalmi előkészítésében éppúgy, mint azok lefolytatása során.

Az Akadémia és kutatóhálózata finanszírozásának jogszabályi hátterében bekövetkezett változások, valamint azok — jelenleg nem ismert — következményei olyan súlyos kérdéseket vetnek fel, amelyek megtárgyalására kizárólag az Akadémia Közgyűlése hivatott. A Filozófiai és Történettudományok Osztálya javasolja a Magyar Tudományos Akadémia rendkívüli közgyűlésének összehívását.

A fenti állásfoglalást a Filozófiai és Történettudományok Osztálya 32 támogató és 1 tartózkodó szavazattal fogadta el.