RSS

A tudománydiplomácia hírei

  • Tudomány a közel-keleti együttműködésért
    Tudomány a közel-keleti együttműködésért

    A tudománydiplomáciának a válságkezelésben betöltött szerepéről, a hagyományos diplomáciát segítő módszereiről, valamint az Európai Unió és a közel-keleti térség közötti kutatás-fejlesztési és innovációs együttműködés lehetőségeiről tanácskoztak vezető tudósok és magas rangú politikai döntéshozók Ammanban. A tanácskozáson Lovász László az MTA és a World Science Forum (WSF) elnökeként vett részt.

MTA Hírlevél 22/2011. (06.03.)

Főbb híreink

Illúzió vagy valós lehetőség az őssejt kezelésben

2011.06.02.
Illúzió vagy valós lehetőség az őssejt kezelésben

Az etikai viták kereszttüzében álló őssejt kutatások és kezelések ígéretes lehetőséget hordoznak a ma még gyógyíthatatlan betegségek leküzdésében, de csak a további vizsgálatok vezethetnek el a valódi lehetőségek megismeréséhez – hangzott el a Magyar Tudományos Akadémián az Őssejtek az orvosi kutatásban és terápiában című nemzetközi konferencián.

A szociológus és a történész – az Akadémikus Portrék sorozat új kötetei

2011.06.02.
A szociológus és a történész – az Akadémikus Portrék sorozat új kötetei

Az egyedi sorsok ábrázolása mellett Magyarország elmúlt hat-hét évtizede is megelevenedik abban a két könyvben, amelyben Ferge Zsuzsa szociológus és R. Várkonyi Ágnes történész arcképét rajzolta meg Herzka Ferenc dokumentumfilm-rendező, szerkesztő. Az Akadémikus Portrék – Nők a tudományban című sorozat most megjelenő köteteiből két újabb, tudományukat nagy elkötelezettséggel, magas színvonalon művelő tudós ismerhető meg.

Nagy Lendülettel ismét Magyarországon

2011.05.31.
Nagy Lendülettel ismét Magyarországon

Az Egyesült Államokban eltöltött öt év után tér haza a Freund Tamás által vezetett MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetébe a Lendület program egyik idei nyertese, a kétgyermekes Makara Judit. Az idegsejtek információ-feldolgozásával foglalkozó kutatóorvos szerint a pénzügyi háttér és a kiváló szellemi környezet is adott lesz az eredményes kutatómunkához.

Erőforrásainkat iskolateremtő kutatókra kell összpontosítani

2011.05.27.
Erőforrásainkat iskolateremtő kutatókra kell összpontosítani

A kutatásfinanszírozás rendszerének átalakítását, a kutatás-fejlesztésre fordítható anyagi eszközök átcsoportosítását, illetve az innovációban is kulcsszerepet játszó felfedező kutatások jelentőségének felismerését sürgette az MTA elnöke a Heti Válasz konferenciáján tartott előadásában. A tanácskozáson a kormányzat, a tudományos élet, és a vállalati szektor képviselői közösen gondolkodtak az országot a válságból kivezető utakról és lehetőségekről.

Ajánló
Üres box cikkajánló befoglaló

Eseménynaptár