Mire képes ma a tudomány?

Lovász László, az MTA elnöke köszöntője.

Lovász László Forrás: mta.hu

Ahogy a tudományos kutatások és elméletek egyre összetettebbé válnak, művelésük egyre nehezebb és egyre mélyebb képzést igényel. Ennek egyik következménye, hogy a szélesebb közönség eltávolodik, sőt tart a tudománytól, és egyre inkább érzi jogosnak azt az elterjedt vélekedést, miszerint az átlagembernek nem is kell értenie, hogy mi is történik napjainkban a tudományok világában, bőven elegendő, ha élvezi a tudományos kutatások gyümölcseit, azaz használja és alkalmazza a kutatások eredményeként testet öltő használati tárgyakat, eszközöket és szolgáltatásokat.

De ha jobban belegondolunk, beláthatjuk, mindennapi életünk során számtalan olyan döntést kell hoznunk, amelyek mögött tudományos – vagy annak tűnő – érvek, megfontolások húzódnak meg: mi kerüljön a vacsoraasztalra, hogyan kúráljuk ki magunkat egy megfázásból, milyen fűtésrendszert válasszunk lakásfelújításkor, mely elvek mentén neveljük gyermekeinket, és a sort még hosszan folytathatnánk.

Természetesen senki sem gondolja, hogy napjainkban, a szinte követhetetlen sebességgel gyarapodó ismeretek világában, amelyben a tudósok is egyre szűkebb szakterületre kénytelenek specializálódni, az átlagembernek hirtelen több tudományágban is jeleskednie kellene. Fontos ugyanakkor, hogy az iskolapadot elhagyva is megőrizze nyitottságát, és hogy elsajátítsa azt a látásmódot, amely a tudományos kutatást jellemzi, ami nemcsak hihetővé, hanem hitelessé is teszi azokat az információkat, amelyeket választásai során többé vagy kevésbé tudatosan segítségül hív. Mindebben óriási feladat hárul ránk, kutatókra és a kutatókat összefogó, máig a legnagyobb közbizalmat élvező országos intézményre, a Magyar Tudományos Akadémiára.

Nem elégedhetünk meg azzal, hogy csupán egy szűkebb szakmai közönség számára publikálunk. Előadásokban, cikkekben, könyvekben, nyilatkozatokban kell elmagyaráznunk, mégpedig minél közérthetőbben, hogy hol tart, mire képes ma a tudomány, és mi az, amire még nem. Hiszen minél többet tudunk, annál pontosabban látjuk, hogy mire nem lehet még tudományosan megalapozott választ adni. Innen ered kíváncsiságunk, amely új kérdések feltevésére, új módszerek megalkotására, az eddigi eredmények továbbgondolására késztet bennünket.

A Magyar Tudomány Ünnepének immár hagyományos, egy hónapon át tartó rendezvénysorozata kiemelkedő alkalom és nagyszerű lehetőség e nemes és felelősségteljes feladat teljesítésére. Bízom benne, hogy ez évben is sikerült izgalmas, sokakat érdeklő programokat összeállítanunk. Mindenkit szeretettel várunk a Magyar Tudományos Akadémia rendezvényein!