Eseménynaptár

Élelmiszer-biztonság – kihívások és megoldások

Konferencia

Időpont

2016. november 21. 09.00-12.00 óra között

Helyszín

MTA DAB-székház
4032 Debrecen, Thomas Mann u. 49.

Részletek

A Debreceni Egyetemen az élelmiszer-tudományi kutatások és a többlépcsős egyetemi oktatás 10 évvel ezelőtt kezdődtek el. Ez alatt az időszak alatt nemzetközileg is kiemelkedő eredmények születtek. Ezek közül kiemelést érdemelnek azok az élelmiszer-technológiai, élelmiszer-minőségbiztosítási és élelmiszerfejlesztési kutatások, amelyeket az érintett tanszékek munkatársai dolgoztak ki. Ezek a kutatások olyan speciális és funkcionális élelmiszertermékeket és felhasználási módokat érintettek, amelyek nagymértékben hozzájárulnak az egészséges táplálkozás alapjainak megteremtéséhez. Jelentősen bővült az élelmiszer-kutatások műszerezettségének színvonala, minősége, valamint számottevően megnövekedtek a hazai és nemzetközi tudományos együttműködések és az azokhoz köthető projektek. Az MTÜ alkalmából rendezendő konferencia célja, hogy ezek az eredmények közérthető módon, a szakmai és szélesebb érdeklődő közönség számára is bemutatásra kerüljenek.

9.00–9.30: A mezőgazdasági szakhatóság alá tartozó élelmiszer-ellenőrzés története, különös tekintettel a debreceni állomásaira
Molnár Lajos, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság, Debreceni Regionális Élelmiszerlánc Laboratórium

9.30–10.00: Az élelmiszer-tudományi oktatás Debreceni Egyetemen való kialakulásának történeti áttekintése
Kovács Béla DSc, intézetvezető, egyetemi tanár, DE MÉK Élelmiszertudományi Intézet

10.00–10.30: A tokaji szőlőfajták kialakulása
Bihari Zoltán PhD, Tokaji Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Nonprofit Kft.

10.30–11.00: A meggytermesztés fejlesztésének lehetőségei a friss fogyasztás növelése érdekében
Takács Ferenc, NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Újfehértói Állomás

11.00–11.30: Élelmiszer-innováció diákoknak: lehetőségek, sikerek és kockázatok
Prokisch József PhD, egyetemi docens, DE MÉK

Szervező

MTA DAB Agrokémiai és Élelmiszertudományi Munkabizottság

Kapcsolattartó

MTA TABT Debreceni Területi Bizottság Titkársága (telefon: +36 52 412-177 )