Eseménynaptár

Erdészettudományi együttműködések ázsiai országokkal – Szakmai tanulmányutak bemutatása dióhéjban

Előadóülés

Időpont

2016. november 24. 17.00-18.50 óra között

Helyszín

Dorogi Márton Városi Könyvtár és Művelődési Központ
4150 Püspökladány, Bajcsy-Zsilinszky Endre utca 2/2

Részletek

Program:

17.00–17.50: A pusztaszil árnyékában Dzsingisz kán földjén. Mongóliai tanulmányút gyakorlati tapasztalatai
Csiha Imre, állomásigazgató (NAIK Erdészeti Tudományos Intézet Püspökladányi Kísérleti Állomás)

 

18.00–18.50: Akácos út Dél-Koreában. A magyar–dél-koreai szakmai együttműködés bemutatása
Dr. Keserű Zsolt, osztályvezető (NAIK Erdészeti Tudományos Intézet Ültetvényszerű Fatermesztési Osztály)

 

A két előadás rövid ismertetője:

A két intézet – a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet és a Mongol Erdészeti Kutatási és Fejlesztési Központ – közötti együttműködési megállapodás alapján a szakmai megbeszélések, valamint a terepi bemutatók kapcsán meghatározásra kerültek azok a szakterületek – erdővédelem, ültetvények létesítése, termesztéstechnológiai fejlesztések – amelyekre a következő évek kutatásai irányulnak. A Mongóliában 2015 nyarán tett tanulmányúton megállapodás született a jövőbeni kutatási irányok, valamint szakembercserék kérdéskörét illetően. Elmondható, hogy a szélsőséges klimatikus viszonyok (nagyon kis csapadékmennyiség, szélsőséges hőmérsékleti viszonyok, kései igen erős fagyok), valamint a hagyományosan elterjedt legeltetés hatására a Mongóliában található erdőállományok egészségi állapota folyamatosan romlik, aminek hatására erősödik a másodlagos károsítók (rovarok) kártétele. A további szakmai együttműködésnek a klímaváltozás káros hatásainak mérséklésére kell fókuszálnia.
Az előadás a Mongóliában tett szakmai út gyakorlati tapasztalatait, legemlékezetesebb pillanatait ismerteti.

A dél-koreai erdészeti ágazat, beleértve a koreai ágazati kutató-fejlesztő intézetet is (Nemzeti Erdészeti Kutatóintézet, NIFoS), felismerve a fatermesztés számára kedvezőtlenül megváltozó környezeti tényezők várható hatásait, átfogó akáctermesztés-fejlesztési programot indított el néhány évvel ezelőtt az országban. Legfőbb célkitűzése ennek a programnak, hogy minőségi, ellenőrzött genetikai hátterű szaporítóanyag-ellátással a mind szárazabb termőhelyeken is jelentős minőségi javulást érjenek el az akácfaanyag-termelésben, és továbbra is megteremtsék az alapvető megélhetési feltételeket több százezer dél-koreai méhész számára.
A fenti célkitűzések megvalósításának segítése céljából, ismerve és elismerve a magyar akáctermesztés elért eredményeit, 2012-ben a Koreai Erdészeti Tudományos Intézet (ma: Nemzeti Erdészeti Kutatóintézet, NIFoS) 3 évre szóló szerződést kötött az Erdészeti Tudományos Intézettel (ma: NAIK ERTI), majd az együttműködést 2014-ben további 3 évre meghosszabbította.
A prezentáció a több évre visszamenő szakmai utak gyakorlati tapasztalatait, fontosabb momentumait mutatja be.

 

Kapcsolattartó

Keserű Zsolt (telefon: +36 30/ 478 2308)