Eseménynaptár

'Szilágyi Zsolt: A Khi-land projekt. Tájrégészeti kutatások a Kitan Birodalom északi határvidékén

Szilágyi Zsolt: A Khi-land projekt. Tájrégészeti kutatások a Kitan Birodalom északi határvidékén

Felolvasóülés

Időpont

2018. szeptember 25. 17.30-19.00 óra között

Helyszín

Kőrösi Csoma Társaság
1088 Budapest, Múzeum krt. 4/B félemelet 172.

Részletek

A Khi-Land, Khitan Landscapes in Mongolia 2017‒2023 projekt a mongóliai 10–12. századi kitan kori lelőhelyek tájrégészeti kutatásával foglalkozik, különös tekintettel a közép-mongóliai Bulgan megye Dashinchilen szumjában található Khar Bukh Balgas romjaira és annak közvetlen környezetére. A projekt elsődleges célja a kitan lelőhelyek tájban történő vizsgálata, hogy megérthessük azok szerepét a Mongol Birodalom kialakulását megelőző, a mai Mongólia és Kína egy részére is kiterjedő kitan Liao Birodalom (947–1125) történetében és szervezetében, és megismerhessük azoknak az északi határvidéken betöltött funkcióját, az államalakulat belső szerkezetét, a nomád életmód és a birodalom területén létrejött erődített városok kapcsolatrendszerét. A projekt a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészet­tudományi Kutatóközpontjának és a Mongol Tudományos Akadémia Történeti- és Régészeti Intézetének közös kutatási programja. A 2018. évi első terepmunkán a projekt négy tagja – Szilágyi Zsolt, Harmath András, Tolnai Katalin és Lkh. Erdenebold – vett részt.

A terepmunka során a lelőhelyek nem önmagukban, hanem nagyobb összefüggésükben lettek vizsgálva. Különös hangsúly került az erődített városok mellett található vízrendszerekre, a felszíni domborzati viszonyokban megfigyelhető tájhasználati jelenségekre, valamint a történeti tájelemekre. Ehhez kapcsolódott egyes lelőhelyek, illetve azok bizonyos részeinek légi felvételezéssel és terepi felméréssel kiegészített kutatása.

Az előadás elsősorban a 2018 évi terepmunkára koncentrálva foglalja össze röviden a Khi-Land projekt eddigi tapasztalatait.

Az előadó:

Szilágyi Zsolt, PhD, az MTA BTK Néprajztudományi Intézet Etnológiai Témacsoport tudományos főmunkatársa. Kutatási területei: Belső-Ázsia állam és társadalomtörténete a történeti dokumentumok alapján, egyház és állam viszonya Belső-Ázsiában, Mongólia története, a belső-ázsiai és mongol buddhizmus történeti kutatása, új kutatási módszerek kidolgozása, az archívumi kutatások és terepmunkák összekapcsolása, digitális adatrögzítés, új publikálási lehetőségek, multimédiás tananyag fejlesztése.

 

 

Szervező

Kőrösi Csoma Társaság

Kapcsolattartó

Iványi Tamás (telefon: +36 1 411 6500/2949)