Eseménynaptár

Jezsuita barokk zene az őserdőben

Időpont

2018. szeptember 22., 18:00 óra

Helyszín

Párbeszéd Háza
1085 Budapest, Horánszky u. 20.

Részletek

4000 kottát fedeztek föl a dél-amerikai őserdőkben 35 éve. A két évszázados papírok épségben maradtak. A zenei különlegesség a jezsuita missziók (redukciók) kulturális kincseibe ad bepillantást. Leidemann Sylvia és a magyar jezsuiták együttműködésének a gyümölcse a bemutatásra kerülő lemez.

A JEZSUITA REND BOLÍVIÁBAN - zenei gyakorlata és egy különleges repertoár születése:

A 17. századtól érkeztek a jezsuiták Dél-Amerikába missziós célból. Ez az Európából kitűnően megszervezett program nagyszerű eredményeket ért el a rend 1767-ben történő kiutasításáig. A dél-amerikai jezsuita missziókba számos pap, szerzetes Spanyol- és Olaszországból, valamint Közép-Európából érkezett, köztük magyarok is. Ők egyrészt vittek magukkal zenei anyagot, másrészt a helyi lehetőségekre alkalmazva azokat, tudásukhoz mérten, emlékeikre hagyatkozva újakat is komponáltak. 
Az egyháziak megtanították az őslakosoknak a hangszerek készítését és a rajtuk való játékot, valamint a kompozíciós és improvizációs technikákat, mint pl. a basso continuót. Az őslakosok igen hamar rendkívüli képességeket tanúsítottak ennek az európai zenének az előadásában. 
A jezsuiták a dél-amerikai földrészen hirdették az igét, miközben a zene – mint a hittértés egyik fő eszköze – felhasználásával igyekeztek az őslakosok kultúráját szinkretizálni. Bolívia keleti részén 1691-ben alapították a Chiquitos Missziókat, ahol több páter jelentős munkát indított a zenei készségek fejlesztésre. 
A zenei gyakorlat mindennapos volt. A svájci Martin Schmid páter, aki 1730-ban érkezett a Chiquitos Missziókba, fejlesztette a hangszerek készítését (vonósokat, orgonákat, csembalókat, oboák, fagottok, fuvolákat, hárfákat, lantokat, gitárokat, trombitákat, ütős hangszereket), és természetesen az énekhangot. 
A zenei gyakorlat a liturgiát és más, különleges eseményeket szolgált.* Használati célra írott zene volt. A jezsuiták kiutasítása után a templomi zenei gyakorlattal felhagytak, ami végül teljesen megszűnt. 
1983-84-ben Hans Roth svájci építész, aki a chiquitos-i missziós templomok restaurálását végezte, egy oltár alatt mintegy 4000 kottalapot fedezett fel. Ezeket a partitúrákat főleg a Szent Anna és a Szent Rafael missziós telepeken találták. Jelenleg a Nuflo Chávez apostoli helynöki hivatal püspöki archívumának (Archivo Episcopal del Vicariato Apostólico Nuflo Chávez) zenei kézirat-gyűjteményében vannak a bolíviai Concepción de Chiquitos-ban. 
Tartalmaz miséket, zsoltárokat, antifónákat, himnuszokat (esetenként az őslakosok eredeti nyelvén), hangszeres darabokat, például szonátákat, versókat („hangszeres darabok”) és Partidákat (A partida terminus eredete a Part [rész] szó, jelentése: kis témák szerint csoportosított darab pl. gyümölcsökről, fémekről). 
  
*A jezsuiták európai mesterek műveit is áthozták mint pl. G.B. Bassani és Valentin Rathgeber, ezeket másolták, gyakorolták, olykor pedig módosították missziós zenei gyakorlatra. Domenico Zipoli (1688-1726, jezsuita olasz páter), kiváló zeneszerző, akitől 
több mű fennmaradt, 1717-ben Olaszországból érkezett a mai Argentína területére, Córdoba városába, ahol jezsuita központ működött. Ő több különböző missziónak is írt műveket, így munkája nagy elismerést kapott az egész jezsuita területen. 

Kapcsolattartó

Kövér Alexandra