Eseménynaptár

'Zsolnay Miklós oszmán falicsempe gyűjteménye
Gerelyes Ibolya előadása a Kőrösi Csoma Társaságban

Zsolnay Miklós oszmán falicsempe gyűjteménye Gerelyes Ibolya előadása a Kőrösi Csoma Társaságban

Felolvasóülés

Időpont

2018. május 29. 17.30-18.30 óra között

Helyszín

Kőrösi Csoma Társaság
1088 Budapest, Múzeum krt. 4/B félemelet 172.

Részletek

Amikor 1887. októberében Zsolnay Miklós, apja, az akkor már európai hírű pécsi porcelángyár tulajdonosa, Zsolnay Vilmos kérésére közel-keleti útjára indult, az iszlám kerámia művészetének talán legvonzóbb termékei, az épületeket borító mázas fali csempék, illetve azok utánzatai, már több évtizede ismertek voltak az európai piacon. A sort, az 1855-ös földrengésben megsérült burszai oszmán műemlékek helyreállításával megbízott építész; Léon Parvillée által készíttetett másolatok nyitották meg. Zsolnay útja során egy százhetven darabból álló oszmán falicsempe-gyűjteményt szedett össze, amely ma a pécsi Janus Pannonius Múzeum tulajdonában van.

Az e tárgy típus iránt megmutatkozó érdeklődés úgy tűnik, a 19. század közepe óta nem csökkent. Az európai múzeumok oszmán falicsempe-gyűjteményei napjainkban is újra meg újra a figyelem központjába kerülnek, a magángyűjteményekben szétszóródott darabok pedig kedvelt és drága tételei a műtárgypiacnak.

Az előadás a Zsolnay-gyűjteményt részben a 16-18. századi oszmán kerámia-gyártás részeként, részben az európai gyűjtemények tükrében vizsgálja. A kérdés, hogy mi a gyűjtemény valódi helye és jelentősége.

Szervező

Kőrösi Csoma Társaság