Eseménynaptár

Túróczi Tamás utazási élménybeszámolója – Drezda

Időpont

2017. december 7., 17:00 óra

Helyszín

MTA SZAB-székház - 110 előadóterem
6720 Szeged, Somogyi u. 7.

Részletek

„1945 januárjában egy titkos katonai eligazításon, a Szövetséges Erők egyik magas rangú vezetője közölte az ott egybegyűlt tisztekkel, hogy az angol-amerikai nehézbombázók támadást intéznek egy német város ellen. A hivatalos indoklás szerint e városban számos német fegyvergyár működik, s a bombák ezt hivatottak majd elpusztítani. Ma már tudjuk, ez az indoklás csupán egy koholt ok volt a támadás elindításához. A valódi ok ennél sokkal összetettebb…
A város neve: Drezda. A modernkori Európa egyik legjellegzetesebb történelmi városa 1945. február 13-14-én terrortámadás áldozatává lett, lakosaival egyetemben. Elpusztult minden az egykori dicső múltból, de a háború utáni évtizedekben - hála a békének és a megbékélésnek - Drezda lassan újjáépült. Fénye soha többé nem lesz ugyanaz, és mégis, a város bizonyos szempontból újra a régi. Furcsa ellentmondás ez: a modern város gyűrűjében, a fényűző barokk épületeken túl, számos kormos, megégett épület is részévé vált az újjáépült belvárosnak. Különös kettősséget alkot itt a múlt: egyszerre nagyszerű, mindazonáltal szörnyű is. Mi sem jellemzőbb Drezdára, mint az, hogy azon a bizonyos katonai eligazításon az egyik angol tiszt állítólag felállt és halkan megjegezte felettesének: „Uram! Muszáj éppen Drezdát? Ott tanultam a háború előtt. Az Európa egyik legszebb városa.”
Megtörtént-e valaha ez a hozzászólás vagy csupán legenda az egész? A lényegen nem változtat: Drezda és környéke (Szász-Svájc) valóban Európa egyik leggyönyörűbb vidéke. Ide vezet következő kalandunk…”

Szervezők

Közéleti Kávéház

SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány