Eseménynaptár

„Búza – az emberiség alap-élelmiszere” – Nyilvános pódiumbeszélgetés

A regisztráció lezárult.

Időpont

2017. november 7., 19:30 óra

Helyszín

MTA Székház, Kisterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Részletek

A növekvő világnépesség, a klímaváltozás, a környezeti katasztrófák és a migrációs válság miatt talán még sosem volt annyira aktuális kérdés az élelmiszerbiztonságé, mint napjainkban. Azonban az élelmiszerbiztonság mellett – mely a népesség megfelelő mennyiségű élelmiszerrel történő ellátását jelenti -, mind gyakrabban kerülnek a hírekbe a mérgekkel szennyezett vagy rossz minőségű élelmiszerekkel kapcsolatos jelentések. Mi igaz ezekből a kenyérrel kapcsolatban? Ha igazak a hírek, mit lehet tenni? Erre keressük a választ kutatók és szakértők segítségével.

Az Akadémiai Kiadó Zrt. és a Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Biotechnológiai Tudományos Bizottsága az MTA Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat támogatásával szeretettel meghív minden érdeklődőt egy nyilvános pódiumbeszélgetésre. A rendezvényen a vitapanel résztvevői olyan aktuális és közérdeklődésre számot tartó témákban fejtenék ki a véleményüket, mint:

  1. El tudjuk-e látni elegendő mennyiségű, egészséges búzával a következő generációkat?
  2. A mai kenyér van-e olyan tápláló és egészséges, mint nagyszüleink idejében?
  3. Mitől jó a jó kenyér: ha teljes kiőrlésű? Ha kovásszal készült? Ha bio?
  4. Mik azok a funkcionális élelmiszerek és mire jók? Készülnek már búzából is funkcionális élelmiszerek?
  5. Gluténmentes kenyér: miért van rá szükség? Ez is finom?
  6. Melyek a búzanemesítés legnagyobb kihívásai? Finomabb legyen a kenyér, vagy több?
  7. Van GMO-búza? Mire tudjuk felhasználni? Lesz-e GMO kenyér Magyarországon?
  8. Mely tényezők a legkritikusabbak az élelmiszerbiztonság szempontjából? Vannak szennyező anyagok a mai lisztben?
  9. Mivel tud, illetve mivel kell a tudománynak hozzájárulnia ahhoz, hogy holnap is elegendő mennyiségű, egészséges, friss kenyér kerülhessen az asztalokra?

Vitapanel résztvevői:

Andreas Börner, az Európai Növénynemesítők Egyesületének (EUCARPIA) elnöke (Részlegvezető, Institute for Plant Genetic and Crop Plant Research, Gatersleben, Németország),

Pauk János, búzanemesítő és biotechnológus (Tudományos igazgatóhelyettes, Gabonatermesztési Kutató Közhasznú Társaság, Szeged),

Galiba Gábor, molekuláris biológus (Osztályvezető, MTA Agrártudományi Kutatóközpont, Mezőgazdasági Intézet, Martonvásár),

Ács Péterné, laboratórium vezető, (Gabonakémiai és liszttechnológiai labor, Gabonatermesztési Közhasznú Társaság, Szeged),

Ludwig Klára, pékmester, cégalapító, „JóKenyér” (Ludwig és Mentesi Kft, Pilisszentiván),

Moderálás: Bálint András Ferenc, agrárkutató, (Kiadási és Tartalomfejlesztési vezető, Akadémiai Kiadó Zrt., Budapest).

A vitapanel résztvevői az est első részében kifejtik véleményüket a fenti témákban, míg az est második részében a közönség kérdéseire válaszolnak.

Szervező

Akadémiai Kiadó

Kapcsolattartó

Bálint András Ferenc